Extrema stângă câștigă prezidențialele în Sri Lanka

Extrema stângă câștigă prezidențialele în Sri LankaAnura Kumara Dissanayake, președinte Sri Lanka / sursa foto: X

Candidatul de extremă stânga și declarat anticorupție Anura Kumara Dissanayake a câștigat alegerile prezidențiale din Sri Lanka.

Un comunist, președinte în Sri Lanka

Anura Kumara Dissanayake este lider al Frontului Popular de Eliberare (Janatha Vimukthi Peramuna), mișcare marxist-leninistă și naționalistă care a încercat în trecut să impună prin violență un regim comunist în Sri Lanka.

În prezent este lider al coaliției de stânga radicală și populistă intitulată Puterea Populară Națională.

Dissanayake are 55 de ani și a câștigat cu o anumită marjă față de ceilalți 37 de candidați, obţinând peste 42 la sută din voturi, cu aproape zece puncte mai mult decât al doilea cel mai votat, liderul opoziției și al coaliției centriste United People Power, Sajith Premadasa.

Președinte doar după „renumărare”

După standardele din Sri Lanka, acestea au fost cele mai disputate alegeri. Victoria lui Dissanayake soseşte la finalul unei istorice renumărări a voturilor, deoarece la prima numărare niciun candidat nu depășise 50 la sută din voturi, pragul minim pentru alegerile directe.

Renumărarea voturilor este prevăzută de sistemul electoral din Sri Lanka, chiar dacă până la aceste alegeri nu a fost practicată niciodată.

Sri Lanka

Sursa: atalayar.com

Președintele în exercițiu Ranil Wickremesinghe a ajuns pe locul al treilea, cu aproximativ 17% din voturi. Wickremesinghe a preluat conducerea ţării cu titlu interimar în 2022, când protestele antiguvernamentale ample și violente au dus la demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa și a fratelui său, prim-ministrul Mahinda Rajapaksa.

Sri Lanka, o țară distrusă, plină de corupție și sărăcie

Protestatarii susțin că cei doi au alimentat criza economică gravă a țării printr-un sistem adânc înrădăcinat de corupție și nepotism.

Aceste alegeri au fost considerate și un vot dat performanței lui Wickremesinghe: în ultimii doi ani economia s-a stabilizat însă din păcate acest lucru nu s-a tradus într-o îmbunătățire a bunăstării generale. Prețurile prea mari, salariile prea mici și emigrația masivă continuă să facă din Sri Lanka o țară în care o mare parte a populației se luptă să supraviețuiască.

Dissanayake a promis că va dezvolta sectoarele manufacturier, tehnologic și agricol, dar mai presus de toate s-a poziționat drept candidatul anticorupție, aproape de oameni și garant al transparenței.

(Articol de Michela Morsa, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)