Extrema dreaptă se consolidează în Austria

Sursa foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Partidul Liberal a obținut un rezultat important la alegerile regionale din această duminică, cu sprijin de peste 50% în unele landuri. Carintia este un canton al Austriei unde căprioarele alergă în jurul fermelor, populația nu a fost vaccinată în pandemie până când aceasta nu a devenit obligatorie din punct de vedere legal, iar extrema dreaptă antieuropeană a Partidului Liberal (FPÖ) a obținut un rezultat de peste 50% în mai multe landuri, la alegerile regionale din această duminică. În Stall im Mölltal, un oraș renumit la acea vreme pentru cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa, FPÖ a obținut 53,8% din voturi, ceea ce arată că o parte din mobilizarea cetățenilor împotriva normelor impuse în domeniul sănătății s-a cristalizat și ar putea ajunge intactă la alegerile parlamentare din 2024.

"Sunt oameni cumsecade, nu te înșală, spun adevăruri pe care alții nu îndrăznesc să le spună", și-a justificat votul de duminică, în presa locală, o pensionară. "Știm generat o criză în UE când, din guvernul de la Viena, a amenințat că va scoate Austria din Uniune. Dar toate acestea ar rămâne o anecdotă alpină dacă nu ar fi faptul că există mai mulți factori care stau la baza ascensiunii PFÖ.

Dacă astăzi ar fi alegeri în Austria, partidul ar obține 29% din voturi, potrivit ultimelor sondaje. De la ascensiunea în 2021 a noului său lider, Heribert Kickl, un fost ministru de Interne în vârstă de 54 de ani, partidul s-a detașat brusc față de cei 16% obținuți la votul din 2019 și se hrănește cu frustrarea cauzată de pandemie, frica  provocată de războiul din Ucraina și dispariția lui Sebastian Kurz ca lider al dreptei austriece. Kurz și-a abandonat toate funcțiile, atât în ​​guvern, cât și în Partidul Popular VÖP, după dezvăluirea unui scandal de corupție în care, însă, nu a fost direct implicat.

Prima misiune a lui Kickl, așa cum a amintit șeful statului, va fi să gestioneze pandemia de Covid-19 și "să nu facă promisiuni false".

„Din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei”

Deși la alegerile regionale din Carintia au în continuare majoritate, social-democrații au pierdut peste 9% din voturi și în sondaje sunt net în urmă, cu o intenție de vot de 24%, la fel ca Verzii, cu care formează actualul guvern de coaliţie de la Viena. Iar cheia acestei perioade de glorie pare să fie conducerea lui Heribert Kickl, care a obținut duminică a doua victorie, după regionalele trecute din Austria Inferioară.

Mitingurile electorale ale lui Kickl seamănă mult cu festivalurile populare. Un grup de patru-cinci muzicieni se însufleţeşte, între intervenţii, cu cântecele renumite ale folclorului local. Bere, cârnați și afișe cu Kickl, într-o jachetă militară lângă sloganul: "Cetatea Austria. Închideți granițele și garantați securitatea". Când urcă pe scenă, care de cele mai multe ori nu este altceva decât o remorcă de tractor, el acuză vehement "elitele politice" și apără neutralitatea Austriei, după ce a criticat dur ajutorul economic acordat Ucrainei de către guvernul lui Karl Nehammer, conservatorul care guvernează la Viena în coaliţie cu Verzii.

Kickl precizează că nu ar fi forțat pe nimeni să se vaccineze, că nu ar fi lăsat inflația să se dezlănțuie printre cei mai săraci, așa cum se întâmplă "din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei", și că va lupta pentru ca tinerii austrieci să crească "înrădăcinaţi în pământul lui". Iar discursul său este aprobat atât de tineri, cât și de bătrâni, muncitori și oameni de afaceri, orașe cu 1.500 de locuitori precum Stall im Mölltal și orașe precum Villach, al doilea ca mărime după capitală, Klagenfurt, unde FPÖ a obținut 25% din voturi.

"De la alegerile din Austria Inferioară și cele din Carintia, pare să prevaleze convingerea că adversarii vaccinurilor și blocajelor nu au uitat și că FPÖ, care în timpul pandemiei a condus toți acești oameni cu conducerea lui Herbert Kickl, primește acum voturi de mulțumire", a explicat politologul Johannes Huber, într-un articol publicat în Vienna.at, care recunoaște că va fi foarte greu pentru Partidul Popular VÖP, atât în ​​guvernele regionale, cât și la Viena, să nu ia în calcul FP¨Ñ pentru a forma guverne.

Kickl și-a petrecut o mare parte din cariera sa politică în sala mașinilor FPÖ, fără prea multă expunere. A fost considerat multă vreme "creierul" partidului de către presa austriacă, pentru că el a fost cel care îi scria discursurile lui Jörg Haider.

În decembrie 2017, a depus jurământul ca ministru de Interne, într-o coaliție între FPÖ și conservatorul Kurz, care a ajuns să aibă consecințe grave pentru Austria. Serviciile de informații din țările occidentale au separat Austria de programele de schimb de date pentru că șeful de la Interne nu merita încrederea necesară. În calitate de ministru, a lucrat pentru reînarmarea Austriei, a accelerat deportările și a inițiat un amendament constituțional pentru a impune arestarea preventivă solicitanților de azil considerați o amenințare la adresa ordinii publice, înainte de a fi obligat să demisioneze după așa-numitul "scandal de la Ibiza", când au apărut dovezi că oficialii FPÖ erau dispuși să vândă favoruri ale statului unor presupuși oligarhi ruși, potrivit abc.es

Kickl s-a ridicat pe cenușa conducerii care a căzut distrusă de acea capcană, pusă în scenă de mass-media, care a infiltrat în anturajul său o actriță care s-a dat drept

nepoata unui rus bogat și a înregistrat un videoclip.

 

(Traducerea Rador)