Extrema-dreaptă franceză are un singur nume: Le Pen
- Adrian Cochino
- 5 ianuarie 2011, 09:15
În aşteptarea alegerilor prezidenţiale, Frontul Naţional, gruparea naţionalistă care a speriat Europa în 2002, îşi schimbă liderul, dar nu şi mesajul.
După patru decenii sub conducerea lui Jean- Marie Le Pen, partidul ultranaţionalist francez Frontul Naţional (FN) se pregăteşte să îşi aleagă un nou lider, în persoana fiicei şefului grupării - Marine Le Pen.
În 2002, Jean-Marie a şocat Franţa când a ajuns în turul al doilea al prezidenţialelor. La alegerile din 2012, fiica sa speră să beneficieze de lipsa de popularitate a liderului dreptei, actualul preşedinte al ţării, Nicolas Sarkozy, pentru a depăşi performanţele tatălui său. Pe ce mizează ea? Menţinerea liniei naţionaliste, de extremă-dreapta a partidului şi ambalarea mesajului într-un mod digerabil şi modern, potrivit cu personalitatea lui Marine.
Aşchia şi trunchiul
Cel mai bun rezultat obţinut de FN, partid care militează împotriva imigraţiei, pentru înăsprirea pedepselor aplicate infractorilor, pentru protecţionsim şi întoarcerea ţării la "valorile tradiţionale", a fost înregistrat la prezidenţialele din 2002.
Jean-Marie Le Pen - liderul condamnat pentru declaraţiile xenofobe şi care minimalizau Holocaustul - a intrat în "finala" scrutinului, alături de Jacques Chirac.
Marine Le Pen, care s-a remarcat în politică în 2009, când a devenit consilieră municipală în orăşelul Hénin-Beaumont, are un stil aparte de a apăra valorile extremei-drepte. Ea foloseşte un ton calm, moderat, mai atractiv pentru alegători, în special pentru cei tineri, care nu rezonau la mesajele bătrânului Le Pen.
Experienţa ei de viaţă i-a influenţat discursul. Marine este mamă a trei copii, divorţată de două ori şi are o poziţie proavort. "Sunt ancorată în realitatea celor mai mulţi oameni de azi", spune ea pentru revista "Time". Altfel, valorile tatălui său sunt şi valorile sale.
În decembrie, ea a devenit ţinta criticilor, după ce a comparat migraţia musulmanilor în Franţa cu ocupaţia naziştilor din timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Calcule electorale
Alegerea lui Marine Le Pen în fruntea partidului pare destul de sigură, în ciuda concurenţei pe care i-o face Bruno Gollnisch, mâna dreaptă a tatălui său. Un rezultat final va fi anunţat la congresul din 15-16 ianuarie.
Un rezultat bun la prezidenţialele din 2012 rămâne însă sub semnul întrebării, în condiţiile în care preşedintele Nicolas Sarkozy dă semne că luptă pentru electoratul vizat de Marine Le Pen. În 2007, FN a eşuat în încercarea de a intra în parlament, iar Le Pen a obţinut un rezultat slab la prezidenţiale, chiar într-un moment în care Sarkozy îi curta puternic pe alegătorii extremeidrepte.
La alegerile regionale din primăvara lui 2010, FN şi-a revenit şi a obţinut aproape 12% din voturi. În vara anului trecut, Sarkozy a demarat o campanie ce a inclus repatrierea cetăţenilor de etnie romă, dar şi adoptarea unei legi ce prevede ridicarea cetăţeniei franceze pentru persoanele recent naturalizate, care comit infracţiuni grave. Rezultatul: un sondaj care arăta că 66% dintre francezi cred că politica guvernului de la Paris pe tema securităţii şi a imigraţiei se apropie de poziţia Frontului Naţional. 13% este scorul cu care e creditată Marine Le Pen în sondajele de opinie privind alegerile prezidenţiale din 2012