De la Revoluția ucraineană, din luna februarie, Kremlinul i-a caracterizat pe noii lideri de la Kiev ca făcând parte din „junta fascistă”, formată din neo-naziști și antisemiți, care vor să persecute, dacă nu chiar să-i elimine definitiv, pe vorbitorii de limbă rusă. Acest lucru este fals si se poate demonstra, scrie BBC News.
Partidele de extremă dreapta nu au reușit să intre în Parlament, să depășească pragul de 5%, deși probabil dacă s-ar fi aliat și nu și-ar fi irosit voturile în mai multe formațiuni, ar fi câștigat mai mult.
Doar unul dintre membrii Guvernului are legături cu partidele naționaliste, deși nu este în niciun caz neo-nazist sau fascist. Și președintele Parlamentului, Volodimir Groysman este evreu, ocupând cea de-a treia funcție ca importanță, în stat, după președinte și premier.
Dar oficialii ucraineni și presa susțin că nu există deloc fasciști în politica ucraineană, ceea ce, de asemenea, este fals.
Problema prezenței extremei-dreapta în Ucraina rămâne o problemă extrem de sensibilă, de care oficialii și mass-media se feresc. Nimeni nu vrea să ofere „combustibil” propagandei ruse. Dar această negare este, pe de altă parte, la fel de periculoasă, pentru că le permite ultranaționaliștilor să nu fie detectați de „radare”.
Mulți ucraineni nu sunt conștienți de existența lor și nici nu știu prea bine ce înseamnă un neo-nazist sau fascist și ce susțin aceștia.
Patriotism controversat
Problema controversată a fost pusă pe tapet atunci când președintele Petro Poroșenko a prezentat pașaportul ucrainean cuiva care, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, este un „neo-nazist belarus”.
Liderul ucrainean a decorat, în 5 decembrie, luptătorilor care au apărat aeroportul din regiunea estică Donețk, împotriva separatiștilor. Printre cei care au primit medalii, s-a numărat și Serghei Korotikh, de naționalitate belarusă, căruia Poroșenko i-a acordat cetățenia ucraineană, lăudându-l pentru „sacrificiul și curajul său”.
Siteul Președinției a publicat o fotografie a lui Poroșenko, în timp ce îl bătea pe umăr pe belarus, care era îmbrăcat în uniformă militară. Experții care urmăresc mișcările extremei dreapta au obiectat cu fermitate față de decizia președintelui. Ei susțin că acest Korotikh este membru al Partidului Unității Naționale Ruse, de extremă-dreapta, și membru fondator al Societății neo-naziste Socialiste din Rusia (NSS).
Potrivit academicianului ucrainean Anton Shekhotsov, principalul scop al NSS este „pregătirea pentru un război între rase”. El spune că belarusul a fost implicat într-un atentat cu bombă în centrul Moscovei, în 2007, și a fost reținut în 2013 la Minsk, pentru că ar fi înjunghiat un activist antifascist. A fost eliberat din lipsă de probe. Deși detaliile oferite erau mai mult acuzații, decât bazate pe fapte, dacă sunt adevărate, sunt extrem de grave, spune activistul pentru drepturile omului, Halya Coynash.
Oficialii ucraineni au respins ca fiind calomnioase acuzațiile că acest Korotkykh ar avea legături neo-naziste. „Serviciile secrete nu au niciun fel de informații care ar fi putut împiedica acordarea cetățeniei ucrainene acestei persoane”, a declarat Valentin Nalyvachenko, șeful serviciilor de informații din Ucraina.
Cu toate acestea, este adevărat că neo-naziștii fac parte din noul peisaj politic din Ucraina, chiar dacă în număr mic, precizează sursa citată.
Așa cum demonstrează cazul lui Korotikh, ultranaționaliștii s-au dovedit a fi eficienți și dedicați luptei din războiul cu separatiștii din est, susținuți de forțele Rusiei, care sunt, de altfel, în număr mare, din extrema-dreaptă rusească.
Prin urmare, au ajuns la un anumit nivel al acceptării, chiar dacă majoritatea ucrainenilor nu sunt familiarizați cu credințele acestora.
Un studiu de caz poate fi cel al batalionului Azov.
Acesta este condus de organizația extremistă Patrioții Ucrainei, care consideră că evreii și alte minorități sunt „suboameni” și cheamă la o cruciadă a albilor creștini contra acestora, și are trei simboluri naziste pe insignă.
Azov este doar unul dintre cele 50 de grupuri de voluntari care luptă în este, majoritatea nefiind extremiste, dar care pare să se bucure de susținerea specială a oficialilor ucraineni.
Ministrul de Interne Arsen Avakov și adjunctul acestuia, Anton Gerașenko, au susținut activ candidatura la Parlament a Andrei Biletsky, comandantul Azov, iar un alt oficial al organizației, Vadim Troian, membru al Patrioților din Ucraina, a fost numit recent șeful Poliției din regiunea Kiev.
Korotikh este și el membru al Azov, iar mass-media din Ucraina păstrează tăcerea pe acest subiect, scrie BBC.