Evenimentul Zilei > International > Extrema dreaptă din Germania are un nucleu puternic în fosta RDG
Extrema dreaptă din Germania are un nucleu puternic în fosta RDG

Extrema dreaptă din Germania are un nucleu puternic în fosta RDG

Rezultatele a două scrutinuri regionale reprezintă un avertisment serios pentru Angela Merkel. Extrema dreaptă germană a înregistrat o creştere, duminică, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, în două alegeri regionale din fosta RDG, ceea ce înseamnă un avertisment pentru coaliţia fragilă a cancelarului german.

Alternativa pentru Germania (AFD), care luptă cu politica guvernului de primire a sute de mii de migranţi de către cancelar în ultimii ani, a obţinut 22,5% în Brandenburg, regiunea care înconjoară Berlinul, faţă de 12,2% în 2014 şi 27,5% în Saxonia, în sud-est (9,7% în 2014), conform estimărilor media germane. Germania de Est îşi confirmă statutul de cetate electorală a AFD, mult mai slabă în vestul Germaniei.

AfD este acum parte constantă a peisajului cotidian din Est”, a spus politologul Karl-Rudolf Korte. Estul a suferit „o schimbare dramatică spre dreapta”, a adăugat un alt politolog, Wolfgang Schröder.

Fără a fi pe primul loc şi nici cu posibilitatea de a guverna aceste două landuri, ceea ce este o dezamăgire pentru ei, extrema dreaptă a obţinut duminică un mare succes. ”Nu suntem încă cea mai puternică forţă, încă mai lipseşte ceva, dar lucrarea noastră este pe drumul cel bun”, a declarat un lider al mişcării, Alexander Gauland.

Aproximativ 5,5 milioane de oameni s-au prezentat la urne pentru a-şi alege parlamentele regionale. Este vorba despre aproximativ 12% din electoratul german, iar aceste alegeri – care vor fi completate cu încă o treime în Turingia, o altă regiune a fostei RDG unde vor avea loc alegeri pe 27 octombrie – vor ajuta pentru a putea trage concluzii mult mai clare despre starea de fapt a Germaniei.

În Brandenburg, Partidul Social Democrat, partener minoritar la coaliţia de guvernare a Angelei Merkel, a reuşit să câştige primul loc cu 27,5%, potrivit estimărior. În Saxonia vecină, conservatorii Angelei Merkel au obţinut, de asemenea, un scor de 32%, înaintea AFD cu 5 procente, unde se află şi o mişcare islamofobă, Pegida.

Partidul lui Merkel este într-un declin clar faţă de 2014 când a obţinut 39,4%. Să adăugăm amănuntul destul de important că în fosta RDG, cetăţenii germani sunt consideraţi de ”mâna a doua”. Poate de aici şi popularitatea extremei drepte în creştere constantă, notează 20 Minutes.