Extrema dreaptă din Germania are un nucleu puternic în fosta RDG
- Antonia Hendrik
- 3 septembrie 2019, 00:54
Rezultatele a două scrutinuri regionale reprezintă un avertisment serios pentru Angela Merkel. Extrema dreaptă germană a înregistrat o creştere, duminică, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, în două alegeri regionale din fosta RDG, ceea ce înseamnă un avertisment pentru coaliţia fragilă a cancelarului german.
Alternativa pentru Germania (AFD), care luptă cu politica guvernului de primire a sute de mii de migranţi de către cancelar în ultimii ani, a obţinut 22,5% în Brandenburg, regiunea care înconjoară Berlinul, faţă de 12,2% în 2014 şi 27,5% în Saxonia, în sud-est (9,7% în 2014), conform estimărilor media germane. Germania de Est îşi confirmă statutul de cetate electorală a AFD, mult mai slabă în vestul Germaniei.
„AfD este acum parte constantă a peisajului cotidian din Est", a spus politologul Karl-Rudolf Korte. Estul a suferit „o schimbare dramatică spre dreapta”, a adăugat un alt politolog, Wolfgang Schröder.
Fără a fi pe primul loc şi nici cu posibilitatea de a guverna aceste două landuri, ceea ce este o dezamăgire pentru ei, extrema dreaptă a obţinut duminică un mare succes. ''Nu suntem încă cea mai puternică forţă, încă mai lipseşte ceva, dar lucrarea noastră este pe drumul cel bun'', a declarat un lider al mişcării, Alexander Gauland.
Aproximativ 5,5 milioane de oameni s-au prezentat la urne pentru a-şi alege parlamentele regionale. Este vorba despre aproximativ 12% din electoratul german, iar aceste alegeri - care vor fi completate cu încă o treime în Turingia, o altă regiune a fostei RDG unde vor avea loc alegeri pe 27 octombrie - vor ajuta pentru a putea trage concluzii mult mai clare despre starea de fapt a Germaniei.
În Brandenburg, Partidul Social Democrat, partener minoritar la coaliţia de guvernare a Angelei Merkel, a reuşit să câştige primul loc cu 27,5%, potrivit estimărior. În Saxonia vecină, conservatorii Angelei Merkel au obţinut, de asemenea, un scor de 32%, înaintea AFD cu 5 procente, unde se află şi o mişcare islamofobă, Pegida.
Partidul lui Merkel este într-un declin clar faţă de 2014 când a obţinut 39,4%. Să adăugăm amănuntul destul de important că în fosta RDG, cetăţenii germani sunt consideraţi de ''mâna a doua''. Poate de aici şi popularitatea extremei drepte în creştere constantă, notează 20 Minutes.