Extrem DE FIERBINTE. Ce s-a format în urma coliziunii dintre Pământ şi un CORP ceresc de dimensiuni considerabile | VIDEO
- Angelo Tăutu
- 15 septembrie 2014, 00:01
Cercetătorii Universităţii din Pennsylvania susţin teoria potrivit căreia lipsa mărilor pe o parte a Lunii este legată de diferenţa de grosime a învelişului selenar.
Acea parte a Lunii are un înveliş mult mai gros faţă de partea pe care o vedem noi. Deşi teoriile privind formarea Lunii diferă, majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că Luna s-a format în urma coliziunii dintre Pământ şi un corp ceresc de dimensiuni considerabile, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.
Mai repede
În urma impactului, atât Pământul, cât şi satelitul format astfel erau extrem de fierbinţi. Partea dinspre Pământ s-a răcit mai lent din cauza căldurii puternice terestre. Partea care nu a fost expusă acestui proces s-a răcit mult mai repede, formând un înveliş mai gros dintr-un amestec de aluminiu şi calciu, potrivit noii teorii. Când magma lunară s-a revărsat, creând mările selenare, partea nevăzută a Lunii, având un înveliş mai gros, a fost mai puţin afectată de acest proces. În concluzie, acest înveliş mai gros – şi efectul ce constă în lipsa mărilor – explică motivul pentru care cele două jumătăţi ale Lunii sunt atât de diferite.