Extratereştrii erau sub nasul nostru: bacteriile care redefinesc viaţa

Extratereştrii erau sub nasul nostru: bacteriile care redefinesc viaţa

Descoperirea bacteriilor care conţin arsen în loc de fosfor în structura ADN dă peste cap toate teoriile despre elementele necesare existenţei vieţii.

Noua formă de viaţă descoperită de NASA a uimit lumea ştiinţifică. O bacterie e capabilă să folosească arsen în loc de fosfor în lanţul său de ADN. Cercetătorii au fost uimiţi şi de faptul că bacteria, descoperită în lacul Mono din Parcul Naţional Yosemite, din California, se foloseşte de arsenic, un acid considerat drept otrăvitor, pentru a se hrăni.

"Este pentru prima dată când observăm că arsenul stă la baza dezvoltării unui microorganism, însă dacă există sau nu viaţă extraterestră suntem departe să ne pronunţăm", a declarat profesorul Ariel Anbar de la Universitatea Arizona.

Asocierea cu lumea extraterestră vine în contextul în care NASA a descoperit mai multe planete din Univers a căror atmosferă nu conţinea cele şase elemente necesare vieţii: oxigen, carbon, hidrogen, azot, sulf şi fosfor.

Fosforul a fost înlocuit cu arsen

Descoperirea a fost făcută de echipa condusă de cercetătoarea Felisa Wolfe Simon, fiind considerată extrem de importantă în programele de căutare a dovezilor referitoare la existenţa vieţii extraterestre. Simon a vrut să vadă dacă fosforul poate fi înlocuit de un alt element, şi aşa a început studiile în lacul californian, un ecosistem în care domină arsenicul.

Mai departe, probele luate de cercetători din Mono Lake, în care se aflau bacterii, au fost expuse într-un mediu care le permitea dezvoltarea.

Ulterior, după ce au proliferat, echipa cercetătoarei Simon a scos fosforul din mediul acestora şi a pus arsenic. Ei bine, în noile condiţii de viaţă, bacteriile nu numai că au supravieţuit, ci s-au şi dezvoltat într-un mediu considerat extrem de otrăvitor.

"Mai întâi trebuie să vedem cât de diversă e viaţa pe Pământ"

Oamenii de ştiinţă de la noi spun că e o descoperire foarte interesantă. "Deocamdată nu s-a descoperit o planetă pe care să existe condiţii asemănătoare celor de pe Pământ, de aceea fiecare descoperire a unei noi forme de viaţă este foarte importantă. Acest lucru te provoacă să cauţi forme de viaţă şi pe alte planete, care au condiţii asemănătoare Pământului. În primul rând, trebuie să vedem cât e de diversă viaţa la noi, pentru a căuta şi pe alte planete", a declarat astronomul Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" Bucureşti.

Combustibil mai ieftin, protecţia mediului şi îngrăşământ pentru plante

Biologii români spun că s-au mai făcut experimente de acest gen, multe microorganisme reuşind să trăiască în astfel de medii ostile, însă după o perioadă de timp au murit. Aceasta face ca rezultatul acestei cercetări să fie cu adevărat spectaculos.

"Este foarte importantă pentru că pune în evidenţă prezenţa unei forme de viaţă întrun mediu considerat până acum extrem şi ostil. Sigur că există studii anterioare, legate de prezenţa unor microorganisme în special, în medii caracterizate prin temperaturi ridicate, precum izvoare termale, izbucurile şi multe altele de acest gen. Descoperirea NASA pune în evidenţă faptul că un organism rezistă într-un mediu considerat otrăvitor prin excelenţă", e de părere profesorul Mădălin Enache de la Institutul de Biologie Bucureşti.

Pe lângă speculaţiile legate de posibila existenţă a vieţii extraterestre, rezultatul ar putea avea aplicaţii în industrie dar şi pentru mediul înconjurător. Ar putea ajuta la producerea unui combustibil mai ieftin, s-ar putea elimina deşeurile nocive sau ar putea fi create îngrăşăminte mai eficiente şi mai puţin agresive pentru mediu.

ADN. Acestea sunt bacteriile "extraterestre"

6 elemente stau la baza fiecărui organism, iar acestea sunt: oxigenul, carbonul, hidrogenul, azotul, sulful şi fosforul. Cel din urmă e vital pentru existenţa vieţii

Ne puteți urmări și pe Google News