BACALAUREAT 2012. Liceele tehnologice au tras Bac-ul în jos
- Cristina Olivia Moldovan
- 9 iulie 2012, 12:10
Dacă anul trecut o ţară întreagă s-a inflamat când s-au anunţat rezultatele la Bac, considerate cele mai proaste din istorie, ieri s-a înregistrat un nou record negativ: au promovat doar 43%.
După ce ani de-a rândul examenul de Bacalaureat a înregistrat rate spectaculoase de promovare, care au ajuns chiar aproape de 90%, acesta este al doilea an în care nu reuşesc să ia examenul nici măcar jumătate dintre absolvenţi.
"Mediile mici sunt dovada faptului că nu s-au luat măsuri clare, la timp, pentru remediere", crede ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Comparativ cu anul trecut, s-au înregistrat rezultate cu câteva procente mai bune în judeţe precum Alba, Argeş, Caraş Severin, Giurgiu, Gorj, Galaţi, Iaşi, însă procentul a scăzut simţitor în Harghita (au promovat cu 34% mai puţini), Olt (cu 24%), Botoşani (cu 17%), Sălaj (cu 16%) etc. Scăderea spectaculoasă din Harghita, judeţ aflat anul trecut în topul ratei de promovare, demonstrează ceea ce anul trecut mulţi nu au vrut să recunoască: supravegherea video face diferenţa. Camerele de supraveghere au fost instalate în şcolile din Harghita doar în acest an. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Harghita, inspectorul Bartolf Hedvig, spune că nu doar disciplina sporită din sălile de examen a dus la acest rezultat, ci şi programa de studiu. El a mai declarat că este pentru prima dată când în liceele din judeţ niciun elev nu a trecut Bac-ul.
Liceele tehnologice "strică" Bac-ul. Şcoli întregi cu promovare zero "Nu e suficient să ai doar elevi harnici şi profesori care să-i pregătească foarte bine. Există şi alţi factori care stau la baza rezultatelor modeste, cum ar fi programa şcolară foarte încărcată, mai ales la liceele tehnologice unde s-au înregistrat cele mai mici procente de promovabilitate", a spus inspectorul.
Despre şcolile profesionale vorbeşte şi inspectorul Nicolae Nuţu, din Bucureşti, unde au luat Bac-ul doar 39% dintre candidaţi, faţă de 42% anul trecut. El arată că, în acest an, au susţinut examenul mulţi elevi din generaţiile anterioare, de la seral sau ruta progresivă. "Rezultatele obţinute de elevii care învaţă în liceele tehnologice au tras mult în jos rata de promovare", spune inspectorul, iar acest lucru este dovedit de rezultatele înregistrate de aceste şcoli nu doar în Capitală, ci în toată ţara.
În Timiş, spre exemplu, în patru astfel de şcoli niciun elev nu a reuşit să obţină medie de trecere. În Dolj, s-a întâmplat acelaşi lucru în trei şcoli.
Cum a evaluat examenul maturităţii în ultimii ani: promovare de la 82% la 43%
Până anul trecut, să iei Bacalaureatul nu presupunea eforturi uriaşe. Profesorii erau îngăduitori la corectare, mai închideau ochii la supraveghere, iar la anunţarea rezultatelor aproape 80% dintre elevi erau fericiţi.
Mulţumire şi relaxare erau şi la universităţile slabe şi la cele private: candidaţi erau destui, aşa că fabricile de diplome funcţionau la capacitate maximă. Sistemul s-a prăbuşit anul trecut, când ministrul Daniel Funeriu a decis să schimbe obiceiurile: inspectorilor şi profesorilor li s-a cerut răspicat să nu tolereze nicio tentativă de fraudă, în sălile de examen s-au instalat camere de supraveghere, iar profesorilor corectori li s-a spus că vor răspunde în faţa legii dacă trişează. O cădere bruscă
Rezultatele examenului au arătat atunci, pentru prima dată în istoria postdecembristă, nivelul real de pregătire al elevilor: au luat examenul 45,72%, în condiţiile în care, în anii anteriori, rata de promovare a fost de 69,30% (în 2010), 81, 47% (în 2009), 78,26% (în 2008), 82,08 (în 2007). În 2012, rezultatele se anunţă şi mai slabe: înaintea contestaţiilor au promovat 43% dintre candidaţi.
Secretarul de stat Stelian Fedorca explica ieri că unul dintre motivele pentru care rezultatele din anii trecuţi erau mai bune este faptul că la probele orale se dădeau note, de obicei acestea erau mari şi ridicau mult media.
Acum, rezultatul obţinut la probele orale nu se exprimă în note sau calificative, ci prin stabilirea nivelului de competenţă.
"Mediile mici sunt dovada faptului că nu s-au luat măsuri clare, la timp. După afişarea rezultatelor fi nale, fi ecare şcoală va face o analiză şi un plan concret de măsuri, cu termene clare." ECATERINA ANDRONESCU, ministrul Educaţiei
43% dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul în 2012 au promovat examenul Citiţi şi:
- REZULTATE BACALAUREAT 2012. S-au publicat rezultatele oficiale. Promovare la nivel naţional: 43,04%
- DEZASTRU ÎN ILFOV: 85% PICAŢI
- REZULTATE DEZASTRUOASE LA BAC. În ce judeţe e mai rău decât în 2011
- Scrisoarea de protest a GENERAŢIEI ETNOBOTANIŞTILOR
- Cum se fac contestaţiile PAS CU PAS. Ce se întâmplă la diferenţe de 1,50 puncte
- REZULTATE BAC 2012 HUNEDOARA: Promovabilitate e mai mică decât în 2011
- REZULTATE BACALAUREAT 2012 PRAHOVA. Perle la limba română. "Eminescu a decedat la 30 de ani din cauza inteligenţei sale"