Temperaturile maxime înregistrate în ultima perioadă în România, pe fondul schimbărilor climatice, devin o serioasă amenințare, din mai multe puncte de vedere. Iată care este limita pe care organismul uman o poate suporta.
Organismul uman poate rezista până la temperaturi ale termometrului umed de 35 de grade Celsius, arată un studiu publicat anul trecut în revista Science Advances. Aceasta nu înseamnă unul și același lucru ca temperatura pe care o raportează prognozele meteo. Temperatura umedă se măsoară cu un termometru acoperit cu o cârpă îmbibată în apă și ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea.
Cum influențează umiditatea rezistența corpului uman
Oamenii de știință de la Jet Propulsion Laboratory al NASA menționează că, pe măsură ce umiditatea crește, corpul uman transpiră mai greu și prezintă dificultăți, astfel, în a se răcori. Prin urmare, cu cât umiditatea și temperatura sunt mai crescute, cu atât temperatura termometrului umed se poate apropia de niveluri periculoase.
De exemplu, atunci când temperatura aerului este raportată la 46,1 grade Celsius, iar umiditatea este de 30%, temperatura termometrului umed urcă la 35 de grade Celsius.
Spre comparație, atunci când temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius, iar umiditatea este de 77%, temperatura termometrului umed este de 35 grade Celsius.
La ce temperatură cedează corpul uman
Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la temperaturi și umiditate ridicată ține de faptul că în aceste condiții corpul nu își mai poate regla temperatura internă. Cercetătorii subliniază că oamenii nu pot supraviețui la temperaturi foarte ridicate, în condițiile în care și umiditatea este ridicată. În astfel de situații, corpul uman nu își mai poate reglementa temperatura internă.
La înregistrarea unei temperaturi interne de peste 40 de grade Celsius, corpul uman devine hipertermic și prezintă puls neregulat. Toate acestea duc la schimbarea stării mintale, încetarea transpirației, senzația de leșin și, în cele din urmă, intrarea în comă, conform Institutelor Naționale de Sănătate din Statele Unite.
„O temperatură a termometrului umed de 35 de grade Celsius nu va duce imediat la deces, corpul cedând complet după în jur de 3 ore de expunere la această temperatură extremă”, arată studiul citat.