Tensiunile diplomatice dintre Turcia și Israel cresc vertiginos, după protestul împotriva deschiderii ambasadei americane la Ieusalim, sfârșit cu omorârea a zeci de palestinieni. Guvernul turc i-a cerut miercuri consulului general al Israelului să părăsească temporar teritoriul ţării. La plecarea sa, diplomatul a fost percheziționat pe aeroport, măsura fiind catalogată de presă drept una „umilitoare”.
Potrivit agenţiei Anadolu, Ministerul Afacerilor Externe din Turcia i-a cerut consulului israelian la Istanbul, Yossi Levi Safri, să părăsească statul turc „pentru o perioadă”, după ce i-a cerut cu o zi înainte acelaşi lucru ambasadorului israelian la Ankara, pe fondul tensiunilor puternice între cele două ţări, după ce aproape 60 de palestinieni au fost ucişi de forţele armate israeliene în Fâşia Gaza, conform Agerpres.
Plecarea consulului general al Israelului din Turcia. Sursa VIDEO: Youtube/Haaretz
Conform presei israeliene, televiziunile au putut filma momentul în care consululul este percheziționat pe aeroport. Acțiunea la care a fost supus diplomatul a fost calificată drept „umilitoare”, având în vedere obiceiurile din domeniu, relatează Newsweek.
Replicând sancţiunii diplomatice turce împotriva ambasadorului său la Ankara, Israelul a ordonat marţi consulului general turc la Ierusalim să părăsească ţara temporar.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, provenit din mişcarea islamo-conservatoare, s-a plasat în fruntea atitudinilor de reprobare la adresa Israelului după carnagiul de luni din Fâşia Gaza, acuzând Israelul de „terorism de stat” şi „genocid” şi rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul turc de la Tel Aviv.
Netanyahu a replicat criticilor lui Erdogan, afirmând că nu are de primit „lecţii de morală” de la preşedintele turc. „Erdogan se numără printre marii suporteri ai Hamas şi nu încape îndoială că înţelege perfect terorismul şi masacrele. Îi sugerez să nu ne dea lecţii de morală”, a afirmat Netanyahu.
Reacţia premierului israelian a provocat o ieşire de o mare violenţă din partea lui Erdogan, care a calificat Israelul drept „stat de apartheid” şi l-a acuzat pe Netanyahu că „are sânge palestinian pe mâini”.
Această escaladare a tensiunilor riscă să submineze fragila normalizare a relaţiilor pe care cele două ţări au lansat-o în 2016 după o gravă criză diplomatică declanşată de un raid israelian împotriva unei nave a unui ONG turc ce se îndrepta spre Fâşia Gaza în 2010.
La apelul diferitelor organizaţii, sute de manifestanţi au protestat marţi în faţa consulatului israelian de la Istanbul. Fluturând drapele turce şi palestiniene, ei au strigat în cor „blestemat fie imperialismul american” sau „Israel, cară-te”.