Expulzarea romilor din Franţa, atacată liberal în Parlamentul UE

Expulzarea romilor din Franţa, atacată liberal în Parlamentul UE

Liberalii din Parlamentul UE (PE), alături de socialişti şi verzi, dar împotriva popularilor, speră să obţină o condamnare a politicii de securitate a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, la finalul unei dezbateri pe tema repatrierii romilor români şi bulgari din Franţa, ce are loc azi în PE.

Eurodeputata liberală Renate Weber a declarat că o rezoluţie iniţiată de grupul politic din care face parte era ieri discutată împreună cu socialiştii şi cu verzii, urmând să fie votată joi.

"Sunt convinsă că va exista o poziţie foarte fermă cu privire la ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă încă în Franţa iar eu, să ştiţi, sunt convinsă că şi unii populari europeni vor vota această rezoluţie chiar dacă linia grupului este de a nu o sprijini", a spus Weber pentru EVZ.

Grupul popularilor europeni, familia politică a lui Nicolas Sarkozy, a subliniat deja că, în chestiunea romilor, nu este de acord cu învinovăţirea Franţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezbaterea de azi va oferi Comisiei Europene (CE) ocazia să îşi prezinte poziţia concretă pe tema repatrierilor din Franţa, la câteva zile după ce un raport preliminar al executivului UE punea sub semnul întrebării legalitatea acestor măsuri.

"La acest moment, aş aprecia poziţia CE ca fiind mai fermă şi într-un anume sens mai dură decât în cazul (expulzărilor) din Italia (din 2009 - n.r.). CE a pierdut atunci o bună oportunitate de a pune lucrurile la punct şi de a explica ţărilor ce au voie să facă şi ce nu, ce înseamnă valorile UE, şi uite că situaţia s-a repetat", a spus Renate Weber.

Baconschi, nemulţumit de minisummitul de la Paris

Dacă europarlamentarii caută o modalitate de a stopa repatrierile, la Paris se analizează căi ce ar facilita astfel de măsuri. La sfârşitul unei reuniuni a cabinetului francez, prezidată de Sarkozy, un comunicat a anunţat că guvernul pregăteşte un proiect de lege care să "faciliteze deportarea străinilor aflaţi în situaţii ilegale, inclusiv, în anumite circumstanţe particulare, a cetăţenilor UE".

Situaţia migraţiei persoanelor, în general, s-a aflat şi în atenţia unei reuniuni selecte organizate ieri de Franţa, la care au fost invitate doar câteva state UE, alături de Canada şi SUA.

Ministrul român de externe şi-a exprimat, ieri, nemulţumirea privind formatul acestui minisummit, la care România nu a fost invitată. "Nu suntem mulţumiţi că această chestiune a fluxurilor migratorii din UE se discută şi cu parteneri din afara Uniunii Europene - mă refer la Canada", a spus Teodor Baconschi.

"Sunt convinsă că va exista o poziţie foarte fermă cu privire la ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă în Franţa. Sunt convinsă că şi unii populari vor vota rezoluţia.", RENATE WEBER, europarlamentar liberal