Expro, gigantul american din domeniul energiei, caută să angajeze români

Compania americană Expro, cu venituri anuale de peste 1,4 miliarde de dolari, fondată în 1938 în SUA, a început procesul de recrutare în România. Firma produce echipamente de sondare a zăcămintelor petroliere din mări și oceane.

Expro intră pe piața din România

Firma Expro, cu sediul central în Huston, Texas a deschis o filială în România și caută să ocupe diverse poziții, inclusiv pe cea de Senior Accountant (contabil senior), anunță Profit.ro.

Recent, fondurile administrate de firma de capital privat Candover și banca de investiții Goldman Sachs au anunțat achiziționarea Expro pentru suma de 3,16 miliarde de dolari.

Foto: Expro

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că proiectul Neptun Deep este pe cale de a fi finalizat, iar primele foraje sunt planificate să înceapă până la sfârșitul acestui an. Această evoluție ar putea fi motivul pentru care Expro a ales să își extindă operațiunile în România, vizând activități offshore.

Cel mai mare zacământ de gaze naturale

Neptun Deep, cel mai amplu proiect de exploatare a gazelor naturale din sectorul românesc al Mării Negre, conține rezerve estimate la peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. 

„Potenţialul acolo este colosal pentru România. Înseamnă minimum 100 de miliarde de normal metri cubi, până la, poate, 200 de miliarde. În momentul acesta, România are anual nevoie cam de 19-20 de miliarde, normal mc. Deci discutăm de asigurarea unei independenţe din perspectiva asta pentru România şi chiar pentru o parte a Europei, cu posibilitatea de a face din România liderul pieţei de producţie de gaz din Uniunea Europeană. Vom fi practic pe primul loc cu aceste cantităţi adiţionale,” declara recent Sebastian Burduja.

Exploatarea acestuia trezește interesul multor investitori mari din domeniul energiei, precum Expro.

Companiile OMV Petrom și Romgaz au anunțat că vor aloca patru miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului. Infrastructura necesară pentru exploatarea zăcămintelor Domino și Pelican Sud va include 10 sonde, dintre care 6 vor fi forate la adâncimi mari (~1000m) și 4 la adâncimi reduse (~100m). Proiectul va cuprinde și 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare, o platformă offshore la adâncimea de 100 de metri, conducta principală de transport al gazelor către țărm (~160km) și stația de măsurare a gazelor de la Tuzla.