Expoziţie de cărţi poştale primite de la bloggeri
- Georgeta Petrovici
- 7 aprilie 2011, 23:51
Un băieţel de 4 ani din Târgu-Mureş primeşte la grădiniţa unde învaţă cărţi poştale trimise de bloggeri din toată lumea, la rugămintea tatălui său, blogger şi el.
Bloggeri răspândiţi prin lume sau care călătoresc spre destinaţii mai puţin obişnuite trimit cărţi poştale la o grădiniţă din Târgu-Mureş. Acestea sosesc pe numele lui Ştefan Patriche, un puşti de 4 ani.
25 de cărţi poştale
Primul "carton zburător" a pornit, în decembrie, din Granada şi a ajuns la Târgu-Mureş în jur de 10 ianuarie, anul acesta. Cu "multe salutări de la mătuşa şi unchiul din Spania", care au vrut să-i facă puştiului o surpriză, astfel că i-au trimis "vederea" la grădiniţă.
Sorin Patriche, tatăl copilului, a continuat ideea cerând virtual, prin blogul său, bloggerilor din întreaga lume să repete gestul şi să-i trimită copilului vederi. Deja sunt 25. Cu ele, educatoarea Rozalia Kovacs de la Gimnaziul "Romulus Guga" a conceput prima expoziţie.
Proiectul nu se opreşte aici. Tatăl copilului vine săptămânal la grădiniţă şi le face micuţilor "cinema". Înarmat cu un laptop şi un proiector, le arată celor mici frumuseţile lumii: oraşe, ţări, locuri speciale. Căci fiecare blog ger care i-a scris fiului său a trimis, pe email, şi alte imagini frumoase din oraşele unde trăiesc. Aşa s-au strâns ilustrate din Franţa, Hong Kong, Singapore, Australia, Ungaria, Suedia, Italia, SUA, Cambogia sau Thailanda.
Când aţi scris ultima carte poştală?
Cum s-a ajuns la asta? Sorin Patriche spune că îşi doreşte ca fiul său şi prietenii lui să nu uite comunicarea simplă, scrisă de mână.
"Eu m-am născut într-o lume în care încă se mai trimiteau scrisori. Existau chiar şi ore prevăzute în programa şcolară la care învăţam cum se redactează, în funcţie de nenumărate criterii care impuneau structuri diferite, dar mai ales forme de adresare variate. Vă mai amintiţi când aţi trimis ultima carte poştală?", aşa începe apelul lansat de Sorin Patriche în blogosferă.
Cărţile poştale au început să curgă pe adresa grădiniţei (Ştefan Patriche, Gimnaziul "Romulus Guga", str. Cernavodă nr. 2, cod 540488, Târgu-Mureş, România) şi nu se mai opresc.
"De aici luăm avionul ca să ajungem la Rod Stewart"
Cu ajutorul cărţilor poştale primite de la bloggeri, prichindeii de 4 ani au învăţat să localizeze pe harta lumii diferitele oraşe pe care le "văd" astfel.
"Am mai început o aventură a cunoaşterii lumii. Reacţia pe care au avut-o copiii m-a uimit, chiar dacă ştiam sigur că nu înţeleg ce este aceea - în sensul că se fugăreau între ei, la fel ca nişte puişori care au găsit o râmă, întâmplare care se repetă aproape de fiecare dată", spune Patriche.
"Şi mai interesant e faptul că sosirea cărţilor poştale reprezintă un prilej foarte bun pentru a face exerciţii de dicţie, dar şi de a merge la hartă şi a pune degetul pe locul de unde vine cartea poştală. Merită tot efortul. Dacă aţi auzi zumzetul din clasă atunci când intru în pauza de pacheţel şi încep să pregătesc studioul m-aţi înţelege mult mai bine", adaugă el.
"De aici trebuie să luăm avionul ca să ajungem la Rod Stewart acasă", spune Ştefan Patriche ţinând în mână cartea poştală primită din Chicago şi indicând cu degetul pe hartă până la Atlantic. Când a primit cartea poştală din Thailanda, care reprezenta o piaţă de fructe, a întrebat: "Ce fel de piaţă este aceea la care mergi cu barca? De ce nu avem şi noi?".
"Imediat ce apare cartea poştală, copiii sar grămadă"
La rândul ei, educatoarea copiilor, Rozalia Kovacs, spune că micuţii o asaltează zilnic cu întrebări de tipul: "Astăzi nu am primit nimic? Astăzi nu a venit domnul cu poşta?". "Imediat ce apare cartea poştală adusă de directorul grădiniţei sar grămadă pe el de încântare. Apoi continuă discuţiile şi imediat întreabă ce popor trăieşte acolo, ce mănâncă", conchide educatoarea.
ENTUZIASM. Micuţii abia aşteaptă să sosească o nouă carte poştală
INIŢIATIVĂ
Vrea să prezinte proiectul la minister
Proiectul "Cartonul zburător" a fost imaginat de Sorin Patriche, tatăl unui prichindel de 4 ani, pentru promovarea scrisului de mână ca alternativă la viaţa tot mai digitalizată.
În plus, el şi-a propus şi stimularea copiilor în învăţarea geografiei, prin crearea unui mediu în care aceştia să înceapă să socializeze cu copii din alte zone ale lumii, dar şi trezirea dorinţei de a învăţa cât mai mult şi de a călători. În această toamnă, Sorin Patriche vrea să prezinte proiectul Ministerului Educaţiei în ideea extinderii lui, la nivel centralizat, în grădiniţele din întreaga ţară.
Nu în ultimul rând, Sorin Patriche spune că miza proiectului său este aceea de a crea o comunitate capabilă să acorde suport (moral, dar poate şi material) altor copii, prin organizarea de evenimente ale "colecţionarilor de cartoane umblătoare", aşa cum denumeşte el cărţile poştale.