Expoziția „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” face praf Imaginea României în Italia

Expoziția „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” face praf Imaginea României în ItaliaSursa: EVZ

La vremea potrivită, Institutul Cultural Român anunța că „Sub înaltul patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei, în perioada 21 noiembrie 2023-  21 aprilie 2024, Muzeul Național Roman - Termele lui Dioclețian de la Roma va găzdui expoziția arheologică „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, organizată de Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania și Ministerul Culturii din Italia. Expoziția de la Roma este cea mai mare și valoroasă expoziție românească organizată în afara granițelor României în ultimii 25 de ani, curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național Roman.” Acum, să vedem cum ne-am făcut de cacao și cu această ocazie. Nu pun nimic de la mine, nici nu este cazul, pentru că au consemnat jurnaliștii italieni de la fața locului.

Comunicatul Ambasadei României la Roma (de pe site), din 20 noiembrie 2023, anunța inaugurarea expoziției arheologice „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”:

Expoziția arheologică „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, cea mai mare și valoroasă expoziție românească organizată în afara granițelor României în ultimii 25 de ani, a fost inaugurată astăzi, 20 noiembrie, la sediul Muzeului Național Roman – Termele lui Dioclețian de la Roma, care o va găzdui în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024.

Expoziția a fost inaugurată în prezența ministrei culturii Raluca Turcan și a omologului său italian Gennaro Sangiuliano, a consilierului prezidențial Sergiu Nistor, a senatorului Lucian Romașcanu, fost ministru al culturii, a ministrului culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a ambasadorului României în Italia, Gabriela Dancău, și a celor doi curatori ai expoziției, Ernest Oberlander, directorul Muzeului Național de Istorie a României și Stéphane Verger, directorul Muzeului Național Roman.

Expoziția este organizată de Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania și Ministerul Culturii din Italia.

Eu nu am văzut expoziția. În schimb, au văzut-o jurnaliștii italieni de la „Artribune”, publicația cu cea mai mare și mai răspândită redacție culturală din Italia, cu 250 de colaboratori la nivel mondial, și cel mai urmărit instrument de informare, actualizare și aprofundare din țară pe teme de artă, cultură și tot ceea ce gravitează în jurul lor.

Artribune, 13.01.2024

La Roma - mare expoziție despre Dacia. Plină de expresii și informații cu greșeli gramaticale

O expoziție colosală la ,,Muzeul Național Roman - Termele lui Dioclețian’’ realizată la modul complet neatent, aspect ce-i distruge prestigiul dat de cele o mie de exponate, în Italia pentru prima dată.

Autor: Giulia Giaume

,,Dacia. Ultima frontieră a romanității’’ are toate ingredientele unei mari expoziții. Cu mai bine de o mie de opere din 47 de muzee ale României a fost inaugurată la sfârșitul lui noiembrie 2023, în spațiile de la Termele lui Dioclețian care aparțin Muzeului Național Roman. A fost prezentată de Ambasada României drept ,,cea mai mare și prestigioasă expoziție cuprinzând vestigii arheologice organizată de România în ultimele decenii’’ cu un parcurs istoric de peste 1500 de ani: din sec. VIII î.Hr. până în sec. VIII d.Hr. Și totuși, în ciuda fastului cu care a fost inaugurată, limba italiană în care sunt prezentate exponatele lasă mult de dorit: ,,Angora’’ în loc de agorà, ,,monstra’’ în loc de „mostra”, ,,ritone’’ în loc de tritone, ,,inventario’’ în loc de „corredo funerario”, „grechi” în loc de „greci”. În plus, frazele sunt lungi iar sensul lor se înțelege cu dificultate. Uneori, apar corecturi scrise deasupra.

Expoziția ,,Dacia’’ la Roma. Risipă inutilă la o mare expoziție arheologică

Păcat. Efortul a fost considerabil iar expoziția trebuia să fie  un moment aniversar pentru relațiile bilaterale între două state de limbă romanică.

Între artefacte figurează exponate ca Șarpele Glikon din Tomis - care vindecă bolile sau coiful de la Coțofenești din perioada tracilor, cu mai multe scene de sacrificiu. De asemenea, coiful celtic de la Ciumești cu creasta în formă de acvilă, tezaurul gotic de la Pietroasele lucrat în aur, brățările dacice sau cunoscutul Donariu de la Biertan.

Expoziția ,,Dacia’’ - critici pe rețelele de socializare

Imediat, au apărut comentariile critice pe rețelele de socializare. ,,mulți mă întreabă cum a fost posibil. S-ar putea presupune că textele au fost pregătite de organizatori și apoi traduse în italiană cu Google - dar erori ca grechi sau angora nici măcar Google nu le face - iar partea italiană nu a controlat traducerile. Nimeni nu s-a preocupat de corecturi și probabil nimeni nu le va face. O insultă pentru vizitatori și chiar pentru muzeu. O instituție care nu merita acest afront’’. Textul de mai sus, intitulat Mo(n)stre  a fost primul care a atras atenția. Alți vizitatori au adăugat: ,, ar fi fost o expoziție cu o mie de exponate minunate dar modul în care sunt prezentate o descalifică’’. Simplu, păcat.

Răutate, din parte jurnalistei? Nicidecum, ea scrie cu părere de rău, chiar exclamă de două ori „Păcat”. Dar și păcatele se mai îndreaptă. Poate ar fi cazul ca o parte dintre trepădușii care s-au ocupat de organizarea expoziției să se întoarcă la oi, sau mai întâi să treacă în rezervă, după care să se întoarcă la oi.