Exporturile de petrol din Rusia au crescut, în ciuda sancțiunilor internaționale

Sursa: Arhiva EVZ

Cu toate că a fost sancționată, Rusia înregistrează creșteri importante în sectorul exporturilor de țiței și produse petroliere.

Rusia nu pare afectată de sancțiunile internaționale primite. Acest lucru este reliefat prin  datele oficiale estimate de Agenția Internațională a Energiei. Conform acestora, exporturile de țiței și produse petroliere din Rusia au crescut semnificativ în ultima perioadă.

Rusia, fruntașă la exporturi de țiței

Datele arată că exporturile de țiței din Rusia au urcat în luna septembrie cu 460.000 de barili pe zi. Statul a primit numeroase sancțiuni occidentale, iar Moscova s-a angajat că va reduce producția în paralel cu Organizația Statelor Exportatoare de Petrol. Cu toate acestea, statul rus a reușit să bifeze creșteri pe acest segment.

În luna septembrie, exporturile totale de petrol din Rusia au înregistrat o creștere de 460000 de barili. Totul în timp ce în luna august cifre le indicau un total de 7,6 milioane de barili. Cea mai mare parte a creșterii este înregistrată pe segmentul țițeiului. De asemenea sunt modificări semnificative și pentru restul produselor petroliere.

Exporturi țiței, Sursă foto: Arhiva EVZ

Oficialii ruși au anunțat că statul își menține decizia de a reduce din exporturile de petrol. Vicepremierul Alexandru Novak preciza că acestea se vor reduce cu 300.000 de barili pe zi până la finalul anului 2023. Totodată, oficialul a susținut că reducerea va ajunge până în 2024 până la 500.000 de barili.

Modificările actuale legate de exporturile de țiței din Rusia reflectă dificultățile Occidentului de a reduce veniturile și exporturile Rusiei în contextul războiului.

Cifrele care indică producția de petrol a Rusiei pentru lunile iulie august și septembrie s-au menținut constante.

Prețul petrolului este în continuare în creștere, mai ales având în vedere tensiunile geopolitice.  Conform Bursei din Londra, barilul de petrol Brent din Marea Nordului este cotat la 86, 33 de dolari.

Pentru finalul anului 2023, experții sunt de părere că cererea de petrol la nivel global va crește. Estimările sunt făcute de reprezentanții Agenției Internaționale a Energiei. Această structură este focusată pe consilierea pe probleme energetice la nivelul a 29 de state.