EXPLOZIV! Cum vede CSAT-ul lui Iohannis rolul jucat de Federația Rusă în timpul luptei electorale CLINTON - TRUMP. Document oficial

EXPLOZIV! Cum vede CSAT-ul lui Iohannis rolul jucat de Federația Rusă în timpul luptei electorale CLINTON - TRUMP. Document oficial

În documentul oficial intitulat ”Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2016” apare o scurtă radiografie a principalelor evenimente care au fost în atenția acestui for.

Evident, unul dintre aceste evenimente a fost alegerea lui Donald Trump, în urma scrutinului din 8 noiembrie 2016.

Iată cum e descris rolul jucat de Rusia lui Vladimir Putin în acea perioadă tulbure:

„În anul 2016 s-a menținut conduita agresivă și încălcarea de către Federația Rusă a valorilor, principiilor, angajamentelor internaționale și a normelor de drept internațional, în condițiile în care s-a menținut regimul de sancțiuni și s-a reafirmat sprijinul Comunității Internaționale pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partea rusă a avut numeroase tentative de a forța dialogul cu SUA pe probleme regionale și globale privind renegocierea sferelor de influență, continuând acțiunile de consolidare în vecinătatea NATO și mutând, prin acțiunile din Siria, atenția aliaților de pe flancul estic NATO, pe cel sudic.

Pe fondul derulării si al rezultatelor alegerilor prezidentiale din SUA, Federatia Rusă a profitat de diminuarea conjuncturală a atenției factorilor de decizie americani pentru a spori încercärile de speculare si adâncire a diviziunilor din interiorul Alianței, diluarea cooperării cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova, precum si instrumentalizarea conflictelor prelungite (cu caracter diferit, însă) în aceste trei state.”

Evident, acesta e un document „nesecret”, dar transpare faptul că în cursul anului 2016, CSAT nu a avut informațiile despre implicarea Rusiei în politica SUA și UE care acum provoacă scandal după scandal.

Raportul a fost adoptat de CSAT în ședința din 21 martie și trimis Parlamentului. Din motive necunoscute, el a fost trimis la comisii abia după ședința birourilor permanente reunite din 13 iunie.