Exploziv! Cum i-au spionat Rusia și China pe americanii ca să le fure vaccinul

Rusia și China au intrat într-un adevărat război de spionaj cu americanii. Cele două state, primele care au anunțat că vor distribui un vaccin împotriva coronavirusului, și-au aruncat în luptă cei mai buni spioni pentru a fura secretele americanilor.

Ținta serviciilor de informații ruse și chineze au fost atât institutele de cercetare, cât și companiile farmaceutice, transmite The New York Times.

Pentru a fura datele despre vaccin, hackerii din au ales să atace o țintă ușoară. În loc să lovească direct sistemele marile companii farmaceutice, au ales să se infiltreze în rețeaua Universității Carolina de Nord și ale altor terți care sunt implicați în cercetările cu privire la vaccin.

Nici rușii nu au stat degeaba

SVR, serviciul principal de informații al Rusiei și-au folosit toate resursele pentru a ataca centrele de cercetare din Statele Unite, Canada și Marea Britanie implicate în obținerea unui vaccin. Aceștia au fost descoperiți de britanici.

Și Teheranul a făcut eforturi considerabile pentru a fura informații referitoare la cercetările în domeniul vaccinului.

Fiind conștiente de miza uriașă, SUA și-au mobilizat contraspionajul și s-au concentrate pe apărarea secretelor.

Cu alte cuvinte, toate marile puteri ale lumii au pornit într-o cursă nebună pentru a îți fura unii altora secretele, scrie The New York Times, care citează foști și actuali oficiali din domeniul serviciilor de informații.

„Este un nou mare joc spion contra spion, care implică principalele agenții de informații și care se desfășoară cu o rapiditate nemaivăzută în zilele noastre”, scrie publicația.

Cum a spionat China

Dacă rușii au ales o abordare mai simplă, chinezii au pus la cale un plan extrem de complex. Agenții chinezi au furat informații direct de la OMS pentru a putea ataca rețele informatice relevante din Statele Unite și Europa.

Având în vedere că OMS deține date despre toate vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare, spionii chinezi au mers la sigur, fără să mai piardă vremea.

Serviciile de informații din SUA au aflat despre planul Chinei încă din luna februarie, după ce CIA și alți agenți monitorizau modul în care chinezii încercau să se infiltreze în agențiile internaționale, inclusiv în OMS. Datele obținute de agenții din SUA au stat la baza atitudinii reticente a Casei Albe față de OMS.

Chinezii au promovat și de parteneriatele în domeniul cercetării pe care le-au încheiat facultățile din SUA cu instituții omologate din China

În ceea ce privește companiile americane vizate, acestea sunt Gilead Sciences, Novavax și Moderna.