EXPLOZIV: Băsescu spune că nu va da guvernarea către USL nici dacă obţine peste 50%

EXPLOZIV: Băsescu spune că nu va da guvernarea către USL nici dacă obţine peste 50%

Președintele Traian Băsescu a afirmat că nu USL nu se poate aștepta să dea premierul nici dacă obține peste 50% din voturi. "În Constituție se spune că premierul provine din partidul, nu din alianța care obține peste 50%", a afirmat Traian Băsescu în această seară la B1TV. Președintele a făcut în schimb o invitație liberalilor să formeze cu PDL și UDMR o coaliție de guvernare după alegerile din 2012.

Președintele Traian Băsescu i-a avertizat pe liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu că nu trebuie să își facă speranțe în legătură cu preluarea guvernării după alegerile din 20012 chiar dacă obțin la acel scrutin peste 50% din voturi. Traian Băsescu spune că, conform Constituție, premierul poate fi impus unui președinte doar de un partid care câștigă peste 50% din voturi, și nu de o alianță. "Am mai coabitat cu Guvernul Tăriceanu susţinut de PSD. Sigur că nu-mi convine, nu mi-ar conveni situaţia, dar electoratul va decide în ce formule se vor aşeza lucrurile. Dar oricum, trebuie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constituţie. (...) Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51% şi nu de alianţă. Se înregistrează la tribunal (USL-ul, n.r.) ca alianţă, dacă fuzionează e altceva, PNL-ul cu PSD-ul. Dacă fuzionează şi obţin 51%, sunt pe articolul 103. Ca alianţă însă au o mare problemă", a declarat preşedintele Traian Băsescu în această seară la B1TV. Cum a reacționat Victor Ponta: Băsescu vorbeşte prostii

"Ce spune Traian Băsescu nu valorează doi bani. El minte şi se răzgândeşte tot timpul. Nu dau doi bani pe ce spune el la televizor. Ce zice azi nu mai e valabil mâine, iar ce zice mâine nu mai e valabil poimâine. Un singur lucru e important, ce scrie în Constituţie: dacă 50 % din oameni ne voteaza pe noi, USL, noi facem guvernul. Băsescu nu mai conteaza nici cât o ceapă degerată. E un preşedinte iresponsabil şi un pericol pentru România", a declarat Victor Ponta pentru "Evenimentul zilei".

Întrebat cu privire la articolul 103 din Constituţie, invocat de şeful statului, preşedintele PSD a răspuns: "Dacă s-ar uita în legea partidelor politice acolo spune că şi o alianţă înregistrată la tribunal care câştigă alegeri dă premier. Tot el ne-a spus să ne înregistrăm la tribunal. Dar Băsescu minte şi se răzgândeşte tot timpul". Ce spune articolul din Constituție la care face referire președintele Conform articolului 103, alineat 1 din Constituție "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament". Liberalii amenință cu suspendarea Liberalii fac trimitere la Constituţie şi-i solicită preşedintelui statului să prezinte prevederile din textul fundamental al ţării care l-ar îndreptăţi să numească un premier cu o susţinere parlamentară minoritară.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Să ne spună domnul preşedinte din Constituţie, în ce bază poate numi un astfel de premier? Cum altfel decât încălcând-o!? Dacă o va face, atunci va trebui să se gândească că o majoritate parlamentară poate face în aşa fel încât un preşedinte să respecte Constituţia. Mă refer aici la acţiunea de suspendare din funcţie", a declarat pentru Evz, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.

Cât despre viziunea prezidenţială a spargerii USL şi intrării PNL într-o coaliţie guvernamentală alături de PDL şi UDMR, nici pomeneală, susţine vicepreşedintele libereal. "Categoric nu. Noi am intrat într-o coaliţie politică care are un program şi nişte obiective. În politica normală, un guvern care performează prost, duce la trecerea unui partid în opoziţie", a mai spus Voicu. De ce s-a opus economatelor Președintele a afirmat nu a fost de acord cu ideea înființării economatelor. "Soluția economatelor nu este o soluție a economiei de piață", a afirmat șeful statului în această seară la o emisiune la B1TV. "Chiar dacă s-au făcut economii de jumătate de miliard de euro, România împrumută 5,4 miliarde de euro pentru pensii", a afirmat Traian Băsescu. Iată cele mai importante declarații ale șefului statului:

  • Alegerile locale se pot organiza odată cu cele parlamentare, prin modificarea legii administrației locale. Dar nu este o soluție în acest moment.
  • Calitatea parlamentului e slabă pentru că au intrat oameni și de pe locul doi sau trei, oameni puși de umplutură. Cine i-a pus acolo, că doar nu președintele. Nu tot partidele?
  • Nu sunt un adept al soluției revenirii la votul pe listă. Aș trimite înapoi parlamentului o astfel de lege.
  • E preferabil să guvernezi cu PNL decât cu PSD. PSD e un partid anacronic chiar dacă e condus de un tânăr, mai bine zis de un om imatur. Nici Crin Antonescu nu e mai matur.Liberalii au abordări mai pragmatice. Socialiștii, am avut alianță cu ei, sunt mai inflexibili.
  • Nimeni nu se îndoiește că Patriciu este liberal. Dar e un liberal dacă pragmatic. Dacă a putut lua Petromididia de la Năstase,a luat-o fărăr să respire.
  • Dacă mă întreabă cineva eu văd o coaliție de dreapta, PDL-PNL-UDMR. De regulă, premierul e dat de partidul cu cele mai multe voturi, dar nu aș stabili acum cine dă premierul. Ca premier eu văd pe cineva care nu și-ar vinde oanoarea pentru a-și păstra scaunul.
  • Le urez succes celor care au venit cu ideea economatelor. Eu nu cred în această soluție și nu vrea dacă eșuează să vină pensionarii și să spună iar că "Băsescu ne-a păcălit". Eu îmi doresc să reușeasă și să poarte numele celor care au inițiat-o.
  • Am încredere în ANAF. Nu vorbesc de șeful instituției, e altă socoteală. E un om controversat. Controversele pot veni din propriile erori sau din dorința de a-l discredita a celor care au probleme. Nu am avut nicio discuție cu Blejnar. Să mă ierte Dumnezeu! De la Blejnar până la mine mai sunt mulți, mai e ministrul de Finanțe, premierul. Are cine se îngriji de soarta lui Blejnar.
  • Nu pot spune că am menajat Guvernul. Dar sunt totuși alte zone de o exagerată exigență cu guvernul - mă mir că nu îl fac responsabil și de criza mondială -  ca să încerc să mai torn și eu gaz pe foc. Vă asigur că acum s-a supărat și Gabi Oprea cu privire la poziția mea față de economate, și premierul, și cei de la UDMR pentru reorganizarea. toată lumea s-a supărat.
  • Aștept de la ministrul Ariton să întrerupă contractele "băieților deștepți". Am impresia că o să reușească.
  • Jurnaliștii au impresia de multe ori că le știu pe toate. Văd în schimb că marii ziarisști nu au reușit să își salveze gazetele să nu falimenteze. Cred că acest guvern ar fi reușit să țină în viață gazetele care au falimentat. La fel și economiștii: Coșea, Dăianu, Ilie Șerbănescu - el e mai echilibrat. Dar să-mi spună Dăianu și Coșea ce reforme au făcut ei când au fost miniștri. E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune.
  • Mărirea TVA este eroarea majoră a acestui guvern. A fost o eroare cauyată de decizie politică. Nu au avut tăria să le spună pesnionarilor că pierd mai mult din această mărire a TVA. Premierul a vrut să se meargă pe varianta impozitării pensiilor, la coaliție, inclusiv reprezentanții PDL au susținut mărirea TVA.
  • Nu cred că există rsiscul unor derapaje populiste în 2012. Sper că politicienii nu sunt sinucigași. România este ca un om care merge la 100 de metri înălțime pe sârmă. Echilibrele sunt foarte fragile.
  • Acest guvern a demonstrat că are ca prioritate binele țării. A acționat în acest sens, a făcut sacrificii politice enorme să aducă țara în echilibru. Dacă revine criza, acest guvern va face la fel. Decât să sacrifici țara, îți sacrifici procentele. Prioritatea este consolidarea economică.
  • Atâta timp cât știu reacțiile oamenilor, că sunt fluierat, nu are nici un rost să mă duc în mulțime. Ar însemna să-i provoc. Din parte unui șef de stat nu este permis să provoace.
  • N-aș vrea să spun public lucruri despre Andrei Pleșu, despre cum l-am văyut eu ca și consilier. Îl invit la decență. Și este ultimul apel pe care i-l fac la decență.
  • Nu mi-ar conveni situația unui guvern care m-ar obliga la coabitare, însă oamenii sunt cei care decid la urne. Oricum, în Constituție se spune la articolul 103 că prmierul este nominalizat din partea partidului care obține 50%, nu a a unei alianțe.
  • Tăriceanu a fost un prim-ministru catastrofal. A guvernat cu o extraodinară furie împotriva viitorului României. Să dai pomeni electorale ca să câștigi alegerile este inadmisibil. Nu puteam să-i mai dau încă o dată mandatul de prim-ministru. Nu a avut caracter. O fi frumos, o avea papion, o avea succes la..dar nu are caracater. Cel căruia îi voi da mandatul de prim-ministru trebuie să fie un om în care să am încredere.