Observatorii OSCE au raportat mii de exploziții în zona de est a Ucrainei, la granița cu Rusia. Occidentul și NATO cred că o invazie din partea Rusiei este doar o chestiune de timp, mai ales după ce președintele rus a recunoscut independența celor două regiuni separtiste Doneţk și Lugansk
Observatorii OSCE au semnalat 3.200 de noi încălcări ale armistiţiului care ar fi trebui să fie în vigoare în estul Ucrainei. Potrivit unui comunicat de presă, de vineri seară până duminică seara, observatorii OSCE au raportat 2.158 de încălcări în regiunea Doneţk şi 1.073 în regiunea Lugansk. Cele două zone sunt controlate de separatiştii proruşi. Printre încălcările semnalate, cele mai multe au fost explozii în zona liniei frontului.
Putin a ordonat trupelor să intre în Ucraina
Vladimir Putin a recunoscut ieri independența celor două regiuni separtiste Doneţk și Lugansk. „Este de o importanţă crucială ca decizia de luni să nu conducă la noi acţiuni militare şi vărsări de sânge", a declarat într-un comunicat reprezentantul special al OSCE în Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în părțile separatiste din estul Ucrainei în ceea ce Kremlinul a numit o misiune de „menținere a păcii”, la doar câteva ore după ce a semnat decrete de recunoaștere a independenței regiunilor susținute de Moscova, anunță CNN.
Rusia este periculoasă
Nu este clar dacă mișcările de trupe rusești au marcat începutul unei invazii a Ucrainei despre care liderii occidentali au avertizat-o timp de săptămâni. Dar mai mulți oficiali americani și occidentali au avertizat că mișcarea de luni ar putea servi drept salva de deschidere a unei operațiuni militare mai ample care vizează țara.
Într-un discurs înflăcărat luni seară, Putin a criticat legăturile de securitate tot mai mari ale Kievului cu Occidentul și a spus că „Ucraina nu a avut niciodată tradiții ale propriei sale state”, numind partea de est a țării „ținuturi antice rusești”.
Miza recunoașterii independenței
Acordul de la Minsk, de încetare a focului, semnat în 2015, oferă provinciilor separatiste o voce politică. Sub influența Kremlinului, acestea ar putea avea drept de veto asupra chestiunilor de politică externă a Ucrainei, inclusiv asupra deciziilor privind intrarea în Alianța Nord-Atlantică.
De menționat că în războiul care a izbucnit în 2014, între armata ucraineană și separatiștii din zona de sud-est și-au pierdut viața un număr de 14.000 de oameni.