Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultima oră! Incendiul de la Petromidia a fost stins
VIDEO

Ultima oră! Incendiul de la Petromidia a fost stins

Explozie la Petromidia! A fost declanșat planul roșu de intervenție. S-a format un nor uriaș de fum. Echipajele de urgență se află la fața locului.

Potrivit ultimelor informații, focul de la Petromidia fost stins. Nu mai există degajare de gaze.

Autoritățile au anunțat că persoana dată dispărută a decedat.

6 Victime în urma exploziei

Conform ultimelor informări IGSU/DSU sunt 6 victime.

Au fost preluate la UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constanța un număr de 2 victime cu arsuri. Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.

Cum s-a produs explozia

„În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situaţiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă”, spun reprezentanţii Rompetrol.

„Vom reveni cu mai multe detalii, în cel mai scurt timp”, au adăugat responsabilii companiei.

Potrivit autorităților, mai există trei focare. Încă este flacără în instalații. Există pericolul producerii unei noi explozii.

Reacție Arafat

„La acest moment avem mai multe echipe care au fost mobilizate și luptă cu focul, dar și mai multe echipaje din județele limitrofe. Se luptă cu incendiul din mai multe zone pentru răcire și pentru control. Avem o persoană cu răni grave, două persoane răni mai puțin grave și o persoană dispărută.

Acesta este bilanțul oficial, patru persoane. Este foc deschis se luptă și cu spumă, au fost adus și spumogen, au fost aduse mai multe echipe care să asigure sprijin în zonă”, a declarat Raed Arafat într-o intervenție la Antena 3.

Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, în urma exploziei au fost înregistrate trei victime, dintre care una cu arsuri pe căile aeriene și pe circa 45% din suprafața corpului.

Se pare că ar fi fost o explozie la instalația de gaz

Persoanele din zonă au primit mesaj RO-Alert să părăsească zona: “La Petromidia zona Midia Năvodari s-a produs o explozie puternică cu degajări mari de noxe. Pentru siguranţa dumneavoastră evitaţi zona pe o rază de 1.000 de metri, rămâneţi în interiorul locuinţei, închideţi geamurile şi nu vă expuneţi la fum/noxe”.

Mai multe ambulanțe ISU/SAJ se îndreaptă spre rafinărie.

Reacția ministrului Mediului

”Am fost informat că acum câteva minute a avut loc o explozie majoră la Petromidia Năvodari. Situaţia este gravă. Controlul a fost preluat de ISU. Se concentrează toată lumea pe stingerea incendiului. Acesul este restricţionat, limtat, nici comisarii GNM nu au acces în zonă, există în continuare pericol de explozie”, a declarat, vineri, Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă.

”Impactul asupra mediului va fi major, din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum nu se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laboratorul mobil”, a mai transmis ministrul.

Anunț de la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare
• 1 victimă cu traumatism lombar
• 1 victimă cu arsură la nivelul feței