Evenimentul Zilei > Actualitate > Explozie la o pălincărie din Maramureș! Trei victime în stare gravă
Explozie la o pălincărie din Maramureș! Trei victime în stare gravă

Explozie la o pălincărie din Maramureș! Trei victime în stare gravă

Pompierii și paramedicii de la SMURD au fost chemați de urgență să intervină la o pălincărie din zona orașului Sighetu Marmației, care a sărit în aer, rezultând rănirea gravă a trei persoane, doi bărbați și o femeie.

Când salvatorii au ajuns la fața locului au văzut dimensiunea dezastrului. Clădirea în care se afla cazanul a sărit în aer, iar trei persoane cu arsuri grave pe corp erau întinse pe jos.

Apelul de urgență a fost făcut în jurul orei 4.30, dimineața. După ce i-au consultat pe răniți, medicii au stabilit că un bărbat de 34 ani are arsuri la braţe, picioare, cap si gat, pe o suprafață corporală estimată la 45 la sută, o femeie de 46 ani cu arsuri la picioare, braţe şi cap, un barbat de 55 ani cu arsuri la braţe şi picioare. ”Arsurile sunt de grad II si III. La faţa locului au intervenit două echipaje de Serviciul de Ambulanță Sighet. Victimele au fost predate la camera de primire a urgențelor din cadrul Spitalului Orașenesc Sighet, bărbatul de 34 ani fiind intubat”, transmit surse oficiale.

Medicii iau în calcul să îl transfere pe bărbartul de 34 de ani, la un spital din Oradea, cu ajutorul unui elicopter SMURD. Alte două victime au fost deja transportate la Spitalul Județean din Baia Mare.

Pompierii militari susțin că explozia s-a datorat unei suprapresiuni din cazanul unde era fiert borhotul de prune, din care se obține celebra țuică de prune. „Au pus prea multe lemne pe foc și s-a creat o suprapresiune în interiorul cazanului care a explodat. În cuptorul cazanului s-au găsit foarte multe lemne. Instalația era una artizanala, mai veche, și care prezenta fisuri în corpul cazanului. Asta a fost cauza incendiului”, a spus unul dintre cei prezenți la fața locului.

Primar rănit grav

În fiecare toamnă, astfel de accidente sunt raportate peste tot în România. De exemplu, anul trecut primarul Dorel Dorneanu din comuna Corni, județul Botoșani a ajuns la spital, cu arsuri pe 50 la sută din suprafața corpului, asta după ce cazanul în care făcea țuică a explodat la doi pași de el.

Primarul în vârstă de 65 de ani, care suferit arsuri de gradele III şi IV pe aproximativ 50% din corp, a fost preluat de un elicopter SMURD pentru a fi transportat la Braşov.

Explozia cazanului de ţuică a avut loc în gospodăria primarului, la scurt timp după ce alcoolul rezultat a luat foc. Flacăra a cuprins şi recipientul cu borhot, care a explodat, iar conţinutul fierbinte i-a sărit pe o mare parte din corp.

Primarul a fost preluat de un echipaj de ambulanţă SMURD- TIM şi transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati