Explozie de cazuri de rujeolă! Medicii spun că nu au vaccinuri

Explozie de cazuri de rujeolă! Medicii spun că nu au vaccinuri

În doar 8 luni, numărul cazurilor de rujeolă a crescut până la proporții epidemice. Față de 7 cazuri și niciun deces în 2015, acum avem 675 de bolnavi și 3 decese în doar 8 luni. De vină sunt pseudovedetele pornite cotra vaccinării la care părinții neinformați pleacă urechea și lipsa vaccinurilor din cabinetele medicale

Suntem la un pas de o epidemie de rujeolă. Numărul cazurilor a crescut, anul acesta, de aproape o sută de ori! „Este consecința directă a campaniilor antivaccinare duse de pseudovedete fără studii medicale”, atrag atenția, într-un glas, Ministerul Sănătății și medicii.

„Acești copii au murit inutil!”

„Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens (...) Cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, arată Ministerul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Principala cauză identificată a refuzului vaccinal rămâne teama, reacție cvasi-normală, în fața unor informații pe care un părinte nu le înțelege. (...) Părintele trece printr-un «asalt informatic »: primește, pe de o parte, informații de la personalul medical, pe de altă parte, preia informații mai mult sau mai puțin corecte, de multe ori chiar tenden - țioase, din mediile online”, explică situația dr. Valeria Herdea, președinte Aso c i a ț i e i Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie. Doar că, refuzul unui părinte de a-și vaccina copilul nu e singurul „vinovat” de această situație dramatică.

Medicii și Ministerul se contrazic

În timp ce reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) susțin că „în ultimii doi ani nu au existat probleme cu aprovizionarea cu vaccinul ROR (rujeolă- oreion-rubeolă, n.r.)”, me dicii parează. „În lunile iulie- august, în cabinetele medicilor de familie nu avem Hexavalent (contra poliomielitei, difteriei, tetanossului, pertussisului, Haemophilus Influensae și Hepatitei B). În țară situația este amar-anecdotică: nu este Tetravalent, nu este Rujeola-Oreion-Rubeolă”, atrage atenția dr. Valeria Herdea

Județele cele mai afectate

Cele mai multe cazuri de rujeolă s-au înregistrat la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj (219). Urmează Mureș -cu 145 cazuri-, Arad -cu 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an și Timiș - cu 71 cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub 1 an.

Când se face vaccinul antirujeolă

Potrivit schemei Programului Național obligatoriu de Imunizare, primul vaccin ROR se face copiilor la vârsta de 12 - 15 luni. Cel de-al doilea, la 3 luni după primul sau la începerea școlii (6-7 ani).