Explozia hepatitelor mobilizează medicii!

Explozia hepatitelor mobilizează medicii!

Specialiști în bolile hepatice și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale din Sănătate au început o campanie de prevenire a hepatitelor A, B și C, la copii și tineri, boli care, în România, ating cote alarmante

Îngrijorați de numărul mare de bolnavi de hepatită din România, reprezentanții Fundației ”Renașterea” pentru Sănătate, Educație și Cultură au lansat, ieri, o amplă campanie împreună cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA de informare, educare și prevenire a hepatitei în România –„Stop Hepatita”.

Gravidele cu hepatita B să facă cezariană!

Programul se va concretiza până în iulie 2015, printre altele, în caravane școlare în țară în care copiii și tinerii vor primi informații utile referitoare la hepatita A și cum poate fi ea prevenită și la hepatita B care poate fi evitată prin vaccinare și măsuri de protecție sexuală. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a atras atenția asupra faptului că pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor cu hepatită virală de tip B este necesară vaccinarea, iar părinții care nu-și imunizează copiii trebuie să știe că îi supun riscului îmbolnăvirii. El a adăugat că o altă problemă importantă este evaluarea fiecărei femei care urmează să nască. În cazul în care este infectată cu virus hepatitic, acesteia ar trebui să i se recomande cezariana și să i se interzică alăptatul pentru a nu transmite virusul la nou-născut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Risc de infectare și pentru cadrele medicale

Campania va include și informații despre hepatita C, cea mai frecventă cauză de ciroză și cancer hepatic. Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a apreciat că programul este foarte util și pentru personalul medical din sistemul de urgență — chirurgie, ATI — care se află în situația de risc de infectare foarte mare în cazul în care nu iau măsurile necesare de prevenție. ”La noi, încă se recoltează sânge cu mâinile goale”, a spus dr. Arafat.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, țara noastră e pe primul loc la numărul cazurilor totale de hepatită și pe locul doi la mortalitate, din cauza cirozei.

Conform rezultatelor publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infectare cu virusuri hepatice B și C, la nivelul anului 2013, aproape 1.700.000 de români au hepatită B și C, dintre care puțin peste un milion au hepatita B, iar circa 600.000 au hepatita C. Pentru hepatita virală A, raportul de anul trecut al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor situa România pe primul loc între statele membre ale UE ca rată a incidenței cazurilor raportate (12,05 la 100.000 de locuitori).