Majorarea pensiilor a fost principalul subiect dezbătut în ultimele luni. După de s-a promis creșterea pensiilor cu 40%, Guvernul Orban a spus că e imposibil așa ceva, iar pensiile au fost majorate, de la 1 septembrie cu 14%.
Acum, o nouă veste proastă vine pentru pensionari. Peste 5 milioane de pensionari nu știu încă dacă Ministerul Muncii va mai respecta legea pensiilor care trebuie să intre în vigoare anul viitor.
Până în septembrie, toate pensiile din România ar trebui recalculate. Cu alte cuvinte, odată cu această recalculare, toate pensiile ar trebui majorate, inclusiv pensia minimă, deoarece recalcularea se va face după o nouă formulă.
Însă, potrivit unor surse Antena 3, această recalculare ar putea fi amânată, deoarece soft-ul nu a fost cumpărat. Punctul de pensie ar trebui să crească de la 1.442 de lei cât este în acest moment până la 1.875 de lei în 2021.
Ministrul Muncii vrea demisii la casele de pensii
Zilele trecute, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a solicitat preşedintelui Casei Naţionale de Pensii să schimbe conducerile caselor neperformante cum sunt cele de la Alba, Bihor, Ilfov, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara (Petroşani), Giurgiu şi Gorj, precum şi din toate sectoarele Capitalei.
„Am cerut Preşedintelui CNPP ca, în cel mai scurt timp, să opereze schimbări la nivelul conducerii caselor de pensii neperformante. Spun clar care sunt acestea: Alba (aici e un istoric urât dar totuşi nu o să las pensionarii să aştepte 5 ani ca să se recupereze miile de restanţe moştenite de la fosta conducere), Sector 1, Bihor (casă de pensii unde lucrează fostul Preşedinte CNPP, propus de mine şi schimbat când am văzut că nu vrea să facă performanţă), Ilfov (un Director care m-a sfidat, pur şi simplu, în faţa evidenţelor), Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara - Petroşani, Giurgiu, Gorj. Toate termenele de înţelegere au expirat pentru actualii directori.
Cine nu poate face performanţă în folosul cetăţeanului, este mai bine să se retragă. Cine vorbeşte urât cu pensionarii, cine s-a plictisit de slujba la casa de pensii (îmi scriu oamenii despre astfel de situaţii) să ştie că voi lua decizii. Să nu creadă că se pot ascunde în spatele codului administrativ şi că sunt protejaţi. Nu. Îmi asum. Am avut toată înţelegerea. Nu m-am ascuns cu nimic când am vorbit despre ce rezultate aştept. Performanţă! Empatie faţă de nevoile pensionarilor! Respect pentru fiecare leu din salariu câştigat din banii celor care contribuie sau au contribuit de-a lungul vieţii!", scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.
Violeta Alexandru anunţă că până la sfârşitul săptămânii va lua decizii referitoare la directorii caselor de pensii care au restanţe în condiţiile în care au trecut 8 luni de când a solicitat rezolvarea problemelor.
Câte pensii sociale sunt în România
Numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 946.320 de persoane în luna septembrie, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în septembrie, 797.585 erau pensionari din sistemul public, iar 148.735 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor. În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 298 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj - 349 lei, Bistriţa-Năsăud - 342 lei şi Hunedoara - 336 lei.
Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti - 35.091 şi în judeţele Suceava - 32.154 pensionari, Iaşi - 28.518 şi Dolj - 27.801.
În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 159 de lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în Bucureşti (între 198 lei şi 244 lei) şi în judeţele Ilfov - 258 de lei şi Gorj - 234 lei.
Numărul cel mai mare de beneficiari se înregistra în judeţele Iaşi - 10.077 persoane, Dolj - 9.746 persoane şi Botoşani - 9.346 persoane.