Evenimentul Zilei > Actualitate > Expertul Laura Ştefan demontează contestaţiile USL de după referendum: „Discuţia e închisă”
Expertul Laura Ştefan demontează contestaţiile USL de după referendum: „Discuţia e închisă”

Expertul Laura Ştefan demontează contestaţiile USL de după referendum: „Discuţia e închisă”

Regulile după care s-a organizat şi va fi stabilit rezultatul final al referendumului din 29 iulie sunt foarte clare şi ele au fost explicit prezentate anterior de Curtea Constituţională, a declarat Laura Ştefan, reprezentant al Expert Forum (EFOR).

Din punctul de vedere al Laurei Ştefan, unul dintre cei 17 experţi aleşi de Comisia UE pentru a evalua periodic politicile şi progresul luptei anticorupţie în statele membre, în cazul referendumului de demitere: "Discuţia este închisă".

"Curtea a spus foarte clar că regulile care se aplică la acest referendum sunt: cvorum şi se decide cu jumătate plus 1 din numărul celor care se prezintă la vot. Dacă cei de la USL s-ar fi gândit să modifice altfel legea şi să spună "din cetăţenii cu drept de vot din România" sau să găsească o altă formulare, era o discuţie, dar atâta timp cât legea este foarte clară şi vorbeşte despre un cvorum de 50% plus 1 din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale discuţia este închisă", a spus, pentru Ziare.com, expertul.

Laura Ştefan a vorbit şi despre ce se va întâmpla după decizia Curţii Constituţionale: "Ce e important este că orice ar face Parlamentul după aceea este cenzurat de CCR, pentru că există decizie în acest sens, cea prin care spune că "paşii de urmat" sunt cei din Constituţie şi dacă urmeaza alţi paşi CCR va putea cenzura acea hotărâre. Iar în ceea ce priveşte repetarea votului, cred că a fost destul de clar domnul Ponta. A spus că nu vor mai face un nou referendum".