Experţii militari ridiculizează ameninţările lui Putin la adresa SUA. Preşedintele rus joacă la cacealma pentru că, în realitate, ar face orice să cadă la pace cu americanii

Ameninţările preşedintelui rus cu blocarea unor posibile viitoare atacuri ale Statelor Unite asupra Siriei au fost catalogate drept fumigene de mai mulţi experţi militari. În ciuda discursului virulent, a faptului că a suspendat acordul de coordonare aeriană şi a trimis o navă de război în apropierea coasteilor Siriei, în realitate, Vladimir Putin ar face orice să evite o ciocnire directă cu americanii în Siria.

Mai mult, spun analiştii militari citaţi de Daily Mail, preşedintele rus ar dori chiar încheierea unui acord care să pună capăt războiului civil din Siria, soldat cu moarte a peste 400000 de persoane şi pentru care Rusia a cheltuit sume colosale.

“Putin ridică miza, dar joacă la cacealma pentru că ştie că, din punct de vedere militar, nu poate face nimic pentru a provoca o confruntare directă cu SUA”, spune Igor Sutiagin din cadrul Royal United Services Institute, Regatul Unit.

“Nu are nici cea mai vagă intenţie de a-l apăra pe preşedintele sirian pe bani Rusiei. Putin va apăra interesele Rusiei în Siria, nu pe cele ale lui Assad”, a mai spus expertul din Marea Britanie.

 

Experţii au dubii şi în ceea ce priveşte promisiunea lui Putin de a trimite în Siria noi baterii de rachete aeriene capabile să intercepteze rachetele de croazieră americane Tomahawk, dar şi cu privire la intenţiile reale de a suspenda tratatul de cooperare aeriană pentru evitarea ciocnirilor.

Toate cele 59 de Tomahawk-uri americane,  trase de pe distrugătoare USS Ross şi USS Porter din Mediterană, au trecut, vineri dimineaţă, fără probleme, de sistemul primitiv de apărare sirian S-300, în drumul lor către aerodromul Shayrat

Şi chiar dacă ruşii au trimis la baza lor navală din Latakia, în nordul coastelor siriene, un sistem superior celui sirian, S-400, personalul sirian nu a fost încă instruit să-l folosească, declară Jonathan Eyal, expert britanic în tehnica militară rusească.

“Rusia poate furniza echipamentul necesar, dar marele inconvenient pentru preşedintele Putin e că dacă vrea să riposteze, trebuie să pună personal rusesc direct în bătaia rachetelor americanilor. Iar asta ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului şi nu cred că doreşte asta”, a mai precizat Jonathan Eyal, care este convins că Rusia va găsi modalităţi de continuare a acordului cu SUA astfel încât aeronavele lor să nu se ciocneasca deasupra Siriei.

“Este evident că Putin forţează şi joacă la cacealma pentru că Rusia nu doreşte o coliziune accidentală cu Statele Unite. Este felul macho a lui Putin de a se exprima iar intervenţia Statelor Unite ca actor major în Siria este o provocare directă la adresa autorităţii sale. Ştie însă ca nu are cum să câştige o confruntare de unu la unu cu Washingtonul. În consecinţă, se va asigura ca acest lucru să nu se întâmple”, a conchis Eyal.