Iranul e pe cale să producă bomba nucleară în primul an al administraţiei Obama, au arătat mai mulţi experţi într-un raport, anunţă The Times în ediţia sa de astăzi. Astfel, acest stat rămâne cea mai mare provocare de politică externă cu care se va confrunta preşedintele-ales al SUA.
Ei îl sfătuiesc pe Obama să îşi ţină promisiunea de a demara discuţii directe cu Teheranul dacă vrea să oprească o criză care planează asupra relaţiilor Occidentului cu Orientul Mijlociu.
“Nu este sigur că diplomaţia va funcţiona”, a spus Richard Hass, unul dintre autorii raportului. “Dar celelalte opţiuni – acţiuni militare sau o armă iraniană sunt destul de neatractive”.
Avertismentele au venit într-un raport numit „Reechilibrarea balanţei”. Strategia Orientului Mijlociu pentru preşedintele-ales al SUA a fost schiţată de Consiliul pentru Relaţii Externe şi de Brookings Institution.
„Noi administraţii pot alege noi politici, dar nu pot alege noi contexte”, a spus Gary Samore, un alt autor al raportului.
Documentul face o imagine neliniştitoare a problemelor regiunii, dar afirmă că Obama se află în continuare pe o poziţie puternică.
Pentru prima oară de la revoluţia iraniană, conducerea de la Teheran a acceptat ideea de a vorbi direct cu Wahington-ul, aşa cum sugerase Obama.
Noua administraţie nu trebuie să cadă în capcana de a trata Iranul separat de restul Orientului Mijlociu, aşa cum a făcut administraţia Bush, explică specialiştii.
Siria, care a arătat semne că ar dori relaţii mai bune cu vestul şi a demarat şi negocieri cu Israelul, ar putea fi ţara în care să se testeze noua abordare diplomatică, mai arată ei.
Raportul consideră că administraţia Bush este vinovată pentru o mare parte din criza din Orient deoarece războiul din Irak a contribuit la ascensiunea Iranului în regiune.
Autorii au avertizat că în niciun caz nu trebuie să se facă uz de “abordarea Bush”.