Atacurile iraniene asupra soldaților americani din Irak ar putea fi urmate și de alte acțiuni
Rachetele iraniene care au vizat soldații americani în Irak marchează o nouă etapă în confruntarea dintre Iran și Statele Unite și ar putea fi urmată de alte acțiuni, potrivit specialistului din Orientul Mijlociu, David Rigoulet-Roze.
Ca răspuns la asasinarea generalului Soleimani, cu atacuri de rachete împotriva bazelor militare irakiene care adăposteau soldați americani, Iranul a atacat direct Statele Unite, ridicând temerile pentru securitatea regiunii.
Vor continua escalada Iran și SUA? Pentru David Rigoulet-Roze, profesor și cercetător atașat la Institutul Francez de Analiză Strategică (Ifas), redactor-șef al revistei Orients strategiques, trebuie să ne așteptăm la alte acțiuni de la Teheran.
Acest specialist din Orientul Mijlociu, notează France 24, subliniază în special că ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a afirmat, miercuri, că loviturile cu rachete nu au fost decât o „palmă” și că „va veni răzbunarea implacabilă” a Iranului ” mai târziu”.
Se poate vorbi de un război deschis între Washington și Teheran?
Pentru David Rigoulet-Roze, nu este un război deschis în sensul convențional al cuvântului. Noutatea este că acum există o confruntare din ce în ce mai directă, în condițiile în care anterior ea se făcea prin „procură”, adică prin grupuri armate afiliate Iranului în regiune.
Fie că a fost vorba de petroliere atacate sau de atacuri asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, revendicate oficial de rebelii Houthi din Yemen, era dificil de dovedit cine a fost realmente la butoane.
Este strategia „deniability”, adică a negării plauzibile, ceea ce face posibilă exonerarea de eventuale responsabilități.
Odată cu asasinarea lui Soleimani de către Statele Unite, apoi cu răspunsul iranian de lansare a rachetelor balistice împotriva bazelor militare, a fost trecut un prag fără precedent: pentru prima dată, există o revendicare oficială din partea Iranului.
Iranul a țintit baze militare itakiene care găzduiesc militari americani. A fost vorba, trebuie subliniat, de un răspuns „proporțional”, după cum a declarat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.
În privința alegerii țintei, este vorba de o valoare simbolică, pentru că marea bază militară Ain al-Assad este singura bază militară din Irak care a fost vizitată de Donald Trump în decembrie 2018. Și pe care Trump a calificat-o „strategică” pentru a supraveghea cu 360 de grade regiunea, în special Iranul.
Vicepreședintele american Mike Pence a vizitat și el baza din Erbil, în noiembrie anul trecut, și ea vizată de rachetele iraniene. Acestea arată că Iranul vrea să demonstreze că este în măsură să lovească cvasitotalitatea bazelor americane din regiune, dar și alte ținte non militare, a se citi Israelul.
Pentru expertul citat, declarația lui Trump potrivi căreia „totul este bine” nu înseamnă că a sosit ora dezescaladării.
„Este puțin probabil ca lucurile să se oprească aici. Iranienii au ales să răspundă la asasinarea lui Soleimani, dar nu într-o logică a escaladării disproporționate în viitorul imediat, deoarece au putut vedea că Donald Trump este capabil de reacții imprevizibile.
Pentru președintele american, tweet-ul său care minimalizează atacul iranian cu rachete indică faptul că nu intenționează să se angajeze într-un conflict pe scară largă pentru un răspuns iranian limitat”.
Însă, alte acțiuni iraniane sunt perfect posibile, chiar plauzibile.
„Iranienii reacționează întotdeauna la rece, cântărind situația. Acțiunea următoare este probabil să fie un răspuns „proporțional” și nu „proporționat”, adică va fi la același nivel cu afrontul suferit de Iran odată cu pierderea lui Soleimani.
Consiliul de securitate național iranian s-a întâlnit marți și a identificat treisprezece scenarii diferite pentru a răzbuna moartea lui Soleimani și, în mod clar, atacul cu rachete nu este cel mai important scenariu. După cum a spus ghidul suprem miercuri dimineața, a fost o doar „o palmă”, dar „răzbunarea implacabilă va veni mai târziu”. Or, Khamenei nu este omul care aruncă cu vorbe goale.
Ce ar putea face Iranul?
Este greu de spus. Nu se pot exclude cele mai redutabile ipoteze, cum ar fi cea a unor posibile atacuri a diplomaților sau a ofițerilor americani din regiune sau chiar a unor înalți oficiali americani. „Soleimani a fost o figură majoră eliminată de americani, așa că iranienii ar putea căuta să vizeze pe cineva la fel de important din tabăra SUA. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla imediat, iranienii sunt oameni răbdători”, a concluzionat David Rigoulet-Roze.