Un material publicat de ziarul South China Morning Post schimbă multe dintre lucrurile pe care le știam despre modul în care putem contracta coronavirusul. În urma unor studii laborioase, oamenii de știință chinezi au ajuns la concluzia că virusul ucigaș poate rămâne în aer cel puțin 30 de minute și poate călători până la 4,5 metri – ceva mai departe decât „distanța sigură” recomandată de autoritățile sanitare din întreaga lume.
Potrivit studiului realizat de echipa de epidemiologi a guvernului chinez, coronavirusul din respirația persoanelor purtătoare poate rezista zile întregi pe suprafețele pe care ajung picăturile minuscule de salivă, ridicând riscul de transmitere dacă o persoană atinge acea suprafață.
Durata de viață a virusului pe aceste suprafețe depinde de tipul de suprafață și temperatura la care aceasta se află. De exemplu, la 37 de grade Celsius, virusul poate supraviețui timp de două-trei zile pe sticlă, țesături, metal, plastic sau hârtie.
Grupul de cercetători din provincia Hunan nu este de acord cu sfatul autorităților de sănătate din întreaga lume în ceea ce privește „distanță sigură” pe care trebuie să o păstrăm pentru a preveni contractarea virusului, cel puțin în spațiie închise. „Se poate afirma că într-un mediu închis în care există aer condiționat, distanța de transmisie a noului coronavirus va depăși distanța sigură recunoscută în mod obișnuit”, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în revista Practical Preventive Medicine.
Oamenii de știință avertizează, de altfel, că virusul poate supraviețui mai mult de cinci zile în materii fecale umane sau lichide corporale.
Cercetătorii chinezi spun că studiile lor dovedesc importanța spălării mâinilor și purtarea măștilor de față în locuri publice, deoarece virusul poate rămâne în aerul atașat de particule fine de fluide corporale. "Sfatul nostru este să purtați o mască de față până la capătul călătoriei cu autobuzul", au adăugat ei.
Această afirmație se bazează pe un caz concret, pe 22 ianuarie în timpul sezonului de călătorii din preajma Anului Nou Lunar. Un pasager, căruia cercetătorii au ales să-i spună „A”, s-a urcat într-un autocar pentru o călătorie pe distanță lungă și s-a așezat pe al doilea rând din spate.
Pasagerul se simțea deja bolnav, dar nu purta mască. Nici el, nici ceilalți călători din autocarul cu 48 de locuri. Cum în China există camere de luat vederi pe toate autocarele care fac curse lungi, cercetătorii au putut observa tot ce s-a intamplat și au reușit să reconstituire modul în coronavirusul s-a răspândit în autobuz.
Hu Shixiong, autorul principal al studiului, un specialist care lucrează pentru Centrul Provincial Hunan pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a spus că imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că pacientul „A” nu a interacționat cu ceilalți pe parcursul celor patru ore de călătorie.
Cu toate astea, până când autobuzul a oprit în următorul oraș, șoferul și la alți șapte pasageri contractaseră virusul.
Printre aceste persoane nu se aflau numai călătorii care stau relativ aproape de „pacientul zero”, ci și câțiva aflați la șase rânduri distanță de el - aproximativ 4,5 metri distanță.
Toate aceste persoane au fost mai târziu testate și s-a dovedit că luaseră virusul, inclusiv un pasager care nu a prezentat simptome ale bolii
Chiar mai grav, după ce toți acești pasageri au coborât, un alt grup a urcat în autobuz după 30 de. Un pasager care a făcut călătoria pe rândul din față a fost și el infectat.
Hu a spus că pacientul, care nu purta o mască, a inhalat aerosoli sau particule minuscule de salivă de la pasagerii infectați din grupul anterior.
„Motivul posibil este acela că, într-un spațiu complet închis, fluxul de aer este condus în principal de aerul condiționat. Aerul fierbinte poate transporta picăturile încărcate de virus la o distanță mai mare ”, se arată în studiu.
După ce a coborât din autobuzul de transfer, transportatorul inițial s-a urcat într-un microbuz și a călătorit încă o oră. Virusul a fost luat de alți doi pasageri, dintre care unul stătea și el la 4,5 metri de pacientul „A”.
Până la finalizarea studiului, la mijlocul lunii februarie, pacientul „A” infectase cel puțin 13 persoane.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că niciunul dintre acei pasageri din cele două autobuze care purta măști pentru față nu fost infectat.
„Când mergeți cu un mijloc de transport public închis, cum ar fi metrourile, mașinile, avioanele, etc., trebuie să purtați o mască tot timpul și, în același timp, să minimizați contactul dintre mâini și zonele publice și să evitați să vă atingeți fața înainte de vă dezinfecta mâinile ".
Nu toată lumea științifică din China este de acord cu informațiile date publicitățții de specialiștii conduși de Hu Shixiong, Un medic din Beijing, implicat și el în diagnosticul și tratamentul pacienților cu Covid-19, a declarat că studiul a lăsat multe întrebări fără răspuns.
De exemplu, pasagerii care au stat lângă persoana purtătoare nu au fost infectați, deși au suferit cea mai mare expunere la aerosolii plini de coronavirus. „Cunoștințele noastre despre transmiterea acestui virus sunt încă limitate”.