Experții în sănătate publică lansează un avertisment în legătură cu tulpinile mutant ale coronavirusului care circulă prin comunitățile din România.
Experții avertizează în legătură cu tulpinile mutant ale coronavirusului spunând că sunt greu de depistat deoarece implică costuri ridicate, echipamente speciale și specialiști.
În România circulă, probabil, mai multe tulpini mutante de coronavirus. Avertismentul vine din partea unui expert în sănătate publică, Ioana Stăncel.
Potrivit spuselor sale, este posibil să existe foarte multe tulpini mutante ale coronavirusului. Ele ar putea fi depistate prin secvențiere genetică, însă acest lucru nu se face. Ioana Stăncel a explicat că nu sunt nici centre specializate, nici personal de specialitate, iar costurile sunt ridicate.
„Oricum sunt mai multe cazuri decât cele raportate, pentru că nu se face testare suficientă. Și până acum au existat tulpini. Faptul că nu facem secvențiere genetică la toate persoanele infectate nu înseamnă că nu avem tulpini noi. Virusul este predispus la mutații la transferul de la o persoană la alta, iar ăsta e motivul de îngrijorare privind sănătatea la nivel internațional. Probabil avem deja foarte multe tulpini mutante în România”, a declarat Ioana Stăncel la Digi 24.
Campania de vaccinare trebuie să se deruleze rapid
Expertul în sănătate publică a precizat că, la nivel local, apar și alte tulpini, mult diferite față de tulpina inițială. De aceea, a subliniat Ioana Stăncel, este foarte important ca vaccinarea să se facă repede, pe scară largă.
„Mă aștept ca și în România să existe alte tulpini decât cele cunoscute. Dar pentru că nu dau modificări diferite ale formelor de manifestare, nu sunt secvențiate genetic. Este un cost mai mare și nu e o procedură de rutină”, a precizat expertul în sănătate publică.
Experții avertizează în legătură cu tulpinile mutant
Ioana Stăncel a mai precizat că pentru realizarea testelor de secvențiere genetică este nevoie de centre specializate. Acestea presupun echipamente tehnice și personal pregătit care să le opereze.
„Este o procedură care presupune un echipament tehnic de specialitate, personal de specialitate și costuri ridicate. În România sunt doar câteva centre care pot face secvențierea genetică, procedura nu este una de rutină, ci face parte din cercetare sau din metodele avansate de diagnostic", a declarat Ioana Stăncel, conform sursei citate.