Un expert toxicolog rus care a analizat dosarul medical al opozantului Alexei Navalnîi a estimat, vineri, că acesta ar fi putut fi victima unei probleme cu digestia, cu abuzul de alcool sau oboseala, respingând otrăvirea diagnosticată în Germania.
„Organismul său nu a reacționat la otravă, așa că nu a fost vorba de otravă. Este evident ”, a declarat Alexander Sabaiev, toxicolog șef pentru regiunea Omsk, unde Navalnîi a fost tratat, la sfârșitul lunii august, înainte de a fi transferat în Germania.
Citat de agenția RIA-Novosti, el a adăugat că nu a fost detectată nicio urmă de otrăvire după analiza plămânilor, ficatului și rinichilor lui Alexei Navalnîi.
Medicii ruși, în special, nu au observat prezența unui agent neurotoxic de tip Noviciok, contrar concluziilor autorităților germane.
În ceea ce-l privește, expertul rus consideră că deteriorarea bruscă a stării de sănătate a lui Alexei Navalnîi ar fi putut fi cauzată de „orice factor extern”, chiar din „simplul fapt de a nu lua micul dejun”. Sau probleme de digestie.
„Situația ar fi putut fi cauzată nu numai de un regim alimentar, ci și de abuzul de alcool de care nu avem cunoștință. Ar fi putut fi cauzată de stres sau oboseală ”, a spus el.
„Ar putea fi chiar legat de temperaturi: o perioadă lungă de expunere la soare sau, dimpotrivă, de răcire”, a continuat Alexander Sabaiev.
Principalul opozant al Kremlinului și activist anticorupție, Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat în Siberia, la sfârșitul lunii august, după ce s-a i s-a făcut rău într-un avion. Apoi a fost transportat la Berlin, unde se află la ora actuală în stare gravă.
Potrivit guvernului german, examinări ample au furnizat „dovezi fără echivoc” despre utilizarea împotriva lui a unui agent neurotoxic de tip Noviciok, fabricat în epoca sovietică în scopuri militare.
Pe de altă parte, tot vineri, o sută de membri ai Parlamentului European au cerut sancțiuni împotriva Rusiei în cazul Navalnîi.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat otrăvirea lui Navalnîi și a cerut identificarea autorilor și deferirea lor justiției.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că Germania nu a pus la dispoziția experților ruși nici o dovadă care să susțină otrăvirea lui Navalnîi și că Occidentul nu trebuie să tragă „concluzii pripite” în acest caz.