Expert: Pandemia provoacă o ruptură și în cadrul NATO. Ce se va întâmpla în următorii 10 ani

INFOSTART.HU. În următorii ani NATO trebuie să redefinească numitorii comuni în privința gradului de amenințare și a obiectivelor de apărare, prin consolidarea solidarității strategice, a declarat pentru postul comercial Inforádió expertul Institutului de Cercetare a Apărării Strategice al Universității Naționale a Serviciului Public din Ungaria.

Cea mai importantă sarcină pentru NATO în anii care vor urma va fi de natură politică, alianța va trebui să se reînnoiască din interior, a spus Tamas Csiki Varga, care a adăugat: Această nevoie de reînnoire a fost confirmată nu numai de politica de divizare a fostului președinte american Donald Trump, ci și de contradicțiile dintre aliați.

Este suficient să ne gândim la afirmația președintelui francez Emmanuel Macron care a spus despre NATO că este în moarte celebrală, iar cu această afirmație s-a referit la faptul că părțile comunică greșit și acest tip de consultare strategică, armonizarea planurilor și pozițiilor, ceea ce sunt necesare pentru cooperarea comună a celor treizeci de țări membre, nu funcționează cum trebuie.

Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, sprijină ideea, potrivit căreia trebuie redefinite strategiile, a mai subliniat Tamás Csiki Varga, care a vorbit și desre impactul negativ al epidemiei cu noul coronavirus asupra celor 30 de țări membre ale NATO. Datele arată - ceea ce ar putea fi consternant - că în aceste țări au fost înregistrate 57% din cazurile de infecție cu COVID-19, ceea ce înseamnă la nivel global aproximativ 69 de milioane de cetățeni în ultimul an, respectiv 48% din numărul deceselor, adică 1,3 milioane de cazuri.

Este de aşteptat o amplificare a competiției între marile puteri

Chiar dacă există posibilitatea să fie vorba de date părtinitoare, deoarece transparența și evidența sunt mai inexacte în celelalte țări ale lumii, totuși, pandemia înseamnă un test major pentru țările NATO. Cu atât mai mult cu cât cheltuielile pentru apărare ale statelor membre sunt pe un trend ascendent începând cu 2015, îmbunătățind ușor partajarea cu Stetele Unite și asigurând resurse suplimentare în valoare de 50 de miliarde de euro în Europa, în scopuri militare.

Din cauza epidemiei cu noul coronavirus se poate întâmpla ca acest trend ascendent să nu fie sustenabil, a subliniat Tamás Cski Varga. Potrivit expertului ungar, din perspectiva strategică, în următorii 5-10 ani este de aşteptat o amplificare a competiției între marile puteri, mai ales cu Rusia, respectiv cu alți actori regionali, în imediata vecinătate a Europei. Iar, NATO trebuie să acode o atenție sporită în cercul celor mai avansate tehnologii de apărare și de infocomunicare, ceea ce este sensibil din punctul de vedere al siguranței naționale. În primul rând ca să nu ajungă într-un dezavantaj competitiv, a conchis Tamás Csiki Varga. (Rador)

https://infostart.hu/kulfold/2021/03/27/szakerto-a-nato-n-belul-is-torest-okoz-a-pandemia/rganciu/cciulu