Republica Moldova. Rusia folosește ultimul cartuș pentru destabilizarea Moldovei. Este opinia exprimată de analistul politic Anatol Țăranu. Expertul subliniază că autoritățile de la Chișinău se pregătesc să obțină imunitate energetică, situație care nu convine Kremlinului.
Țăranu: Rusia a intensificat la maximum războiul hibrid
Într-un comentariu pentru IPN, analistul politic Anatol Țăranu susține că acțiunile Rusiei în Ucraina și Republica Moldova fac parte dintr-un plan de refacere a imperiului și de recroire a lumii.
„Începând invazia militară a Ucrainei în februarie 2022, Rusia lui Putin se credea victorioasă în câteva săptămâni. Următoarea țintă ușor de atins trebuia să devină Republica Moldova. Dar Ucraina a rezistat și a dat peste cap proiectul imperialist de refacere a imperiului, bazat pe conceptul așa numitei lumi ruse. Nevoită să renunțe, cel puțin deocamdată, la o invazie militară, Rusia a intensificat la maximum războiul hibrid împotriva Republicii Moldova”, spune Țăranu.
Conform expertului, printre componentele războiului hibrid se regăsesc și acțiunile de presiune economică.
„Folosindu-se de dependența economică a Moldovei de piața rusă, dependență moștenită din trecutul colonial sovietic și păstrată, într-un mod criminal, de majoritatea guvernărilor de la Chișinău în perioada post-sovietică, Moscova a recurs fără ezitare la embargouri asupra exporturilor moldovenești, în special asupra produselor agricole și vinurilor. Tot așa cum a folosit tactica manipulării prețurilor la gaz și la alte resurse energetice ca pârghii de influență politică. Nu în ultimul rând, a acordat sprijin economic regiunii separatiste Transnistria, pentru a slăbi autoritatea guvernului central de la Chișinău”, subliniază expertul.
Țăranu: Chișinăul se pregătește să obțină imunitate energetică
Țăranu mai spune că „războiul din Ucraina a schimbat radical termenii problemei și în domeniul energetic”. Moscova este șocată de faptul că Republica Moldova este ajutată enorm de România și partenerii din UE, în drumul spre independența energetică.
„Este adevărat că malul drept al Nistrului a rămas într-o dependență majoră de livrarea electricității produsă de centrala de la Cuciurgan. Care funcționa până mai ieri pe gazul rusesc neachitat de regimul separatist de la Tiraspol. Dar și pe această dimensiune, Chișinăul se pregătește să obțină imunitate energetică. Grație conexiunilor cu sistemul electroenergetic românesc și cel european în construcție. Această perspectivă a determinat Moscova să-și intensifice acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova”, accentuează Țăranu.
Din 1 ianuarie 2025, gazul rusesc nu mai ajunge în regiunea transnistreană. Respectiv, dreapta Nistrului nu poate conta pe energie electrică ieftină de la centrala Cuciurgan. Din 1 ianuarie 2025, locuitorii din stânga Nistrului au rămas fără încălzire și apă caldă. Excepție fac spitalele și unele instituții sociale.
Deficitul este acoperit din achizițiile rezervate de România. Totodată, cota de import a energiei electrice din Uniunea Europeană a fost practic dublată pentru Republica Moldova, ceea ce îi va permite să asigure necesarul pe malul drept.