Editura Evenimentul si Capital

Experimentul viață-sau-moarte. Tradiția este înaintea Moralei și Morala este înaintea Legii. Săgetătorii trebuie să evite deciziile importante, Vărsătorii sunt impresionați | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 2987 Vizualizari

Pe 18 ianuarie s-au născut Gary Grant, Kevin Costner, Oliver Hardy, baronul Montesquieu, Ioan Slavici, Bogdan Lobonţ, F.Brunea-Fox, Paul Petrescu, Corneliu Fănățeanu, Vlad Opran.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii Atanasie şi Chiril, episcopii Alexandriei. Zi de post.

Tradiţional, în ”Kalendar” este Atanasia ciumelor, Chirilă Șchiopu, Ciuma găinilor.

„Cronologic, în afara sfinţilor sărbătoriţi la 18 ianuarie, sunt recunoscuţi ca sfinţi-vindecători Haralambie 10 februarie, Marina 17 iulie, Pantelimon 27 iulie, Cosma şi Damian 1 noiembrie, Varvara 4 decembrie, Sava 5 decembrie şi Nicolae 6 decembrie. Ca o caracteristică a lor putem menţiona focalizarea sacralităţii în direcţia stăpânirii unei singure afecţiuni de către fiecare dintre ei.” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 63.

Adică, fiecare sfânt acţionează ca un doctor specialist. Atanasie şi Chiril vindecă ciuma găinilor. „Ciuma găinilor”, ce să fie oare? Mi-o amintesc pe bunica Eugenia, din mândrul neam Zavera-Zamora, care îşi arunca pantofii ca să fie mai iute la treabă. Uneori îi murea câte un coteţ de găini. Bunica punea să se săpa o gropă mare, cu var cât cuprinde şi îngropa găinile. Apoi spăla cu multă leşie coteţul. Când o întrebam ce s-a întâmplat îmi răspundea cu năduf: „Aviara, maică, ducă-se pe pustii!”

„Ciuma găinilor”, gripa aviară, este cunoscută de foarte mult timp. Nu este o invenţie, sau o ameninţare modernă, cum încearcă să ne convingă unii medici cu interese financiare în vânzarea de vaccinuri.

Nu sunt împotriva vaccinurilor, in corpore, dar cred că se exagerează cu administrarea lor, uneori, dacă nu adesea, inutilă. De ce zonele geografice unde NU se fac masiv vaccinuri sunt zonele cu cea mai mare creștere a populației și cu cea mai scăzută rata a autismului? Bună întrebare!

Sunt întrebări care dor, chiar tragice. Dacă ai alege pe cine să rămână în viață, mama, sau tata, pe cine ai alege? Un medic ar trebui să lase un accidentat fară activitate cerebrală să moară, să-l deconecteze de la aparate, știind că organele lui pot salva cinci pacienți tineri? Este justificat să torturezi pe cineva care are o informație despre un atentat cu bombă într-o sală de spectacol, salvand astfel mii de vieți? Este permis să lași mulțimea să linșeze pe un vinovat prezumtiv, știind că, în caz contrar se va declanșa o revoltă cu distrugeri incalculabile și, poate, sute de morți? Dacă ai avea un cancer dureros, în ultima fază, ai avea curajul să te sinucizi, ca să scutești familia de durere și societatea de efort? Dacă Dumnezeu ți-ar oferi un buton pe care scrie Sfârșitul Lumii, l-ai apăsa? Dar, dacă Dumnezeu ți-ar oferi un buton pe care scrie Fericire Universală, l-ai apăsa?

Unele întrebări și le-a pus și Julian Baggini, redactorul șef și proprietarul ”The Philosophers’ Magazine”. Ajunge la concluzia că este mai bine să nu fii pus în fața acestor alegeri!

Pe când studiam la Quantico, studii de perfecționare în marketing, am fost pus în fața unui experient life-or-death care a avut loc într-o grădiniță de copii, copii în vârstă de circa cinci ani, copiii militarilor plecați în misiuni. Aristotel spunea că cea mai bună logică o au copiii mici, ei nu sunt încă infectați de convenționalismul social, moral și legal. Trebuie să spun că copiii de cinci ani s-au dovedit superiori adulților din presă care condamnă închisorile CIA, sau ceea ce se înțelege prin acest concept. Copiii au hotărât că oamenilor răi li se poate face orice, ca să spună toate răutățile pe care le-au făcut și pe alți oameni răi, pe care îi știu, dar să nu-i doară!

Chuck Norris spunea: Tradiția este înaintea Moralei, iar Morala este înaintea Legii! Aș adăuga că instinctul de supraviețuire este, adesea, generator de filosofie, morală și logică! Am trecut prin multe aventuri, prea multe, am avut de făcut alegerile mele, dureroase, nu o să le povestesc, pentru că o să spuneți ca ardeleanul care a văzut pentru prima dată girafa: așa ceva nu există!

Nu îmi place ce se întâmplă în lume, nu îmi place ce se întâmplă în România, dacă Dumnezeu mi-ar oferi cele două butoane, pe care l-aș apăsa?

Am timp de reflecție, ascult, ca întotdeauna, epic music, simfonismul modern îmi face bine, apoi o să pun un film cu Kevin Costner, astăzi împlinește 62 de ani, cred că o să revăd ”The Postman” este un film tradițional, moral și are logica lui! După aceea o să fac focul în sobă, pentru noapte și o să mă uit împreună cu cățelușele la tăciunii aprinși care țiuie în limba lor spunând că până o să se împlinească profeția pe care o aștept, mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC O explicație veritabilă, o clarificare, este de preferat unui conflict care mocnește. Vitalitatea ta e în creştere, dispui de o mare cantitate de energie şi timpul îţi pare a fi prietenos. ai simţăminte pastelate şi suave. Aşa că te poţi duce la cumpărături, ca să te enervezi de creşterea preţurilor cu toate că s-au anunţat solduri, discounturi sau cum vrei să denumeşti păcăleala asta. Fiind zodie de foc, protectorul zodiei militarilor, a sportivilor şi a chirurgilor, ei bine, Berbecul cel incăpăţânat este astăzi plin de energie. Cu Mercur in zodia Capricornilor ai toate şansele să te faci mai greu înţeles, asta spus diplomatic.

TAUR Simți un impuls irezistibil să nu faci nimic, să fii liber, să lenevești plenar, să faci numai ceea ce vrei tu. Foarte bine, nimic nu te împiedică să faci toate acestea după orele de program! În ceea ce priveşte relaţiile sentimentale, astăzi ai nevoie mai mult decât oricând, sigur, în săptămâna aceasta, de sprijinul partenerului(ei). Eşti într-o perioadă vulnerabilă din cauza impulsului rebel către libertate cu orice preț şi de aceea trebuie să te bazezi pe oamenii pe care îi iubeşti.

GEMENI Nimic negativ, nimic care să-ți facă griji. Dar, o carență se face simțită, trebuie să ai mai multă grijă de corpul tău, zodia ta nu este prea rezistentă la gerul polar și la multe dulciuri! O după-amiază activă, după o dimineaţă incertă şi obositoare. Astăzi, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Evită băncile și casele de pariuri. Nu uita de promisiunile facute. Aspecte profitabile, mai ales în domeniul sentimental. Foloseşte în mod creator o veste sau o informaţie de la prieteni sau din presă, care, pe termen lung, îţi poate aduce oarece mulţumire.

RAC Invită-ţi prietenii la o plăcintă, cu o cafea fierbinte. E necesar să le spui problemele şi proiectele tale şi să le ceri sfatul şi sprijinul. Stelele arată că poţi primi ajutorul solicitat! Ai şansa, modalitate şi oportunitatea să faci noi cunoştiinţe profitabile în domeniul tău de activitate. Rigoarea logică şi tenacitatea de care rareori dai dovadă, totuşi, astăzi, te ajută să convingi. Dinamica procesului pe care îl desfăşori te poate scoate uşor din domeniile în care eşti stăpân. Evită să derapezi, ca să nu fi ridicol. Seara, dă curs comodităţii şi dorintei de confort, relaxeaza-te putin, pentru ca ai o perioada viitoare putin mai densă.

LEU O zi obositoare, trebuie să te odihnești mai mult și să eviți efortul fizic. Stai pe recepție, pe fluxul principal, se vehiculează multe informații, unele te pot interesa direct și nemijlocit! Vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei vei realiza că nu ai pierdut-o degeaba. Mănâncă sănătos, mănâncă natural – nu uita de miere, iaurt şi seminţe – cei trei stâlpi ai vieţii lungi, după cum se spune în Tibet. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure!

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI