Autoritățile și medicii recomandă purtarea măștilor de către cei care ies afară din casă și se duc în zone aglomerate, însă fără a explica și de ce e nevoie de aceste măști sau care sunt diferențele între tipurile de mască.
Încercăm să dăm un răspuns cât mai concret oricui caută să cumpere măști sau să-și improvizeze una. Medicul român Ion Alexe, stabilit de mai mulți ani în Las Vegas, SUA, a prezentat un experiment pentru a demonstra cât de mult protejează masca împotriva noului coronavirus.
El a făcut un experiment inedit pentru a demonstra că masca, ne protejează cu adevătat împotriva coronavirusului. El a folosit tinctură de iod, pe care a pulverizat-o direct pe o hârtie albă, iar mai apoi pe o altă hârtie, însă prin filtrul unei măști de unică folosință. Masca a reușit, astfel, să rețină toate particulele pulverizate la interior.
„Sunt câteva contradicții în România și sunt teorii ale conspirației în toată lumea despre virusul SARS CoV2 care produce boala COVID. Prima este dacă virusul există sau nu, toată lumea știe că există. A doua mare controversă este dacă virusul a fost creat în laborator sau nu. Cei mai mulți specialiști spun că virusului nu a fost creat în laborator, dar asta oricum nu contează. Virusul este printre noi și trebuie să avem grijă de pacienții care se infectează.
A treia și foarte mare controversă este cea cu măștile. Cei de la OMS au spus, la început, să nu purtăm măști. Eu am spus de la început că trebuie să purtăm măști pentru că sunt cele mai folositoare, câțiva m-au criticat, acum se dovedește că am avut dreptate și vă fac acum o mica demonstrație”, spune medicul român.
Medicul recomandă ca cei care nu cred în eficiența măștilor să încerce acest experiment acasă și să se convingă singuri de cât de expuși sunt în fața virusului în cazul în care nu se protejează.
În concluzie, orice mască de protecție ne poate proteja într-o anumită proporție de infecția cu coronavirus. Ce diferă de la o mască la alta este nivelul de filtare, mai mic în cazul celor improvizate și, evident, mai mare în cazul măștilor chirurgicale și ale celor de protecție, potrivit a1.ro