Un grup de 120 de voluntari vor primi din partea statului german câte 1200 de euro lunar, timp de trei ani, trebuind în schimb să completeze un chestionar în fiecare lună. Alți 1380 de voluntari, care nu vor primi nici un ban, vor trebui să completeze același chestionar.
Venitul de bază, numit și venit universal, se bazează pe ideea ca guvernul unei țări să plătească o sumă fixă lunară tuturor cetățenilor săi, fără nici un fel de condiționalitate, nici obligație de muncă.
O idee care suscită reacții dintre cele mai diverse: de la cei care văd în această măsură un mijloc de a mai reduce din inegalitățile sociale la cei care îl apreciază ca prea costisitor. Fără a-i neglija care o consideră inutilă și generatoare de inflație.
Germania a decis să testeze ideea: 120 dintre cei 1500 de voluntari vor primi vreme de trei ani, câte 1200 de euro pe lună, fără condiții. Celelalte 1380 de persoane vor continua să trăiască la fel ca până acum. Membrii ambelor grupuri vor trebui să completeze un chestionar la fiecare sfârșit de lună pentru a da informații despre munca fiecărui individ, despre viața lor în general și despre starea lor emoțională.
Pentru început, germanii doritori să participe la experiment sunt invitați să se înscrie, prima condiție fiind cea a majoratului. Selecția va începe în noiembrie, până atunci fiind așteptați să se înscrie peste un milion de oameni.
Institutul german de cercetări economice, care va derula studiul, a stabilit suma de 1200 de euro pe lună deoarece aceasta se află cu foarte puțin deasupra pragului de sărăcie.
Experimentul este finanțat de către asociația Mein Grundeikommen, care înseamnă Venitul Meu de Bază.
După cum subliniază profesorul de sociologie de la Universitatea din Berlin, Jürgen Schupp, în Der Spiegel, acest experiment reprezintă ocazia de a depăși dezbaterile de idei pe această temă, care opun stereotipele clasice: de la cei care cred că beneficiarii fără muncă „se vor plictisi pe canapea cu fast-food și servicii de streaming” până la cei care văd în această măsură o ocazie care le va permite oamenilor „să fie mai creativi, miloși și angajați în favoarea democrației”.