Expansiunea Eramet în Indonezia. Ce are în plan compania franceză în Asia

Sursa foto: facebook/ Eramet în Indonezia

Minerul francez Eramet SA caută să achiziționeze mai multe permise de exploatare a nichelului în Indonezia. Firma dorește să exploateze metalul pentru baterii pe insula Sulawesi, a declarat Bruno Faour, directorul unității Eramet din Indonezia.

Site-urile potențiale ar trebui să fie în apropierea zonelor cu potențial hidroenergetic ce alimentează operațiunile, a adăugat acesta.

Eramet, în parteneriat cu o firmă chineză

În momentul actual, Eramet exploatează una dintre cele mai mari mine de nichel din lume pe insula Halmahera din provincia Maluku de Nord a țării. Acțiunea se produce în parteneriat cu conglomeratul chinez Tsingshan Holdings Group. Recent, Eramet a renunțat la o investiție comună într-o instalație de prelucrare cu BASF SE din Germania. În schimb, are în vedere o participație într-o instalație deținută de Zheijiang Huayou Cobalt Co. din China, conform Bloomberg.

Eramet este în discuții pentru un acord de furnizare de minereu către o instalație de levigare acidă de înaltă presiune (HPAL) condusă de firma chineză în parcul industrial indonezian Weda Bay.

Compania ia în considerare, de asemenea, preluarea unei participații la fabrica Huafei controlată de Huayou, care este cea mai mare instalație HPAL din lume. Un purtător de cuvânt al Eramet a refuzat să comenteze discuțiile. Aceasta a afirmat într-o declarație anterioară că se continuă evaluarea altor investiții în Indonezia. Huayou nu a răspuns imediat la un e-mail care solicita comentarii.

China dă bătăi de cap investitorilor în Asia

Mișcarea subliniază dificultatea cu care se confruntă firmele occidentale în crearea unui lanț de aprovizionare cu minerale esențiale lipsit de influența Chinei. Luna trecută, Eramet a anulat planurile de a construi o rafinărie de nichel-cobalt în valoare de 2,6 miliarde de dolari împreună cu BASF SE din Germania în Weda Bay. Firma europeană a invocat disponibilitatea tot mai mare a nichelului pentru baterii.

Acest proiect ar fi fost singura instalație HPAL din Indonezia cu acționari occidentali. Acest lucru ar fi atras după sine subvenții generoase în temeiul Legii SUA privind reducerea inflației. Companiile chineze au reușit să construiască uzinele mult mai rapid și mai ieftin decât omologii lor occidentali. Chiar și așa, acestea s-au confruntat, de asemenea, cu preocupări legate de modul în care gestionează reziduurile cu riscuri grave de contaminare.