Peste 30 de milioane de ruși vor să părăsească definitiv Rusia, potrivit datelor Centrului Levada.
În 10 ani, țara a pierdut 1% din populația activă din punct de vedere economic, relatează Deutsche Welle. Potrivit datelor lui Serghei Guriev, profesor de economie la Institutul de Studii Politice din Paris, prezentate de ziarul german Die Welt, țara a pierdut 1% din populația sa activă din punct de vedere economic în ultimul deceniu, inclusiv pe cei predispuși la antreprenoriat și interesați de inovaţie.
Astfel a comentat Guriev rezultatele sondajului sociologic al Centrului Levada. Devine clar că fiecare al cincilea locuitor al Rusiei (22% sau aproape 32 de milioane de oameni) ar dori să trăiască permanent în străinătate. În 2017, un răspuns similar a fost dat de 15% dintre respondenți.
Ponderea celor care nu s-au gândit niciodată să părăsească Rusia este de 69%, ceea ce reprezintă o scădere de 9% față de septembrie 2019. Iar ponderea celor care uneori se gândesc să emigreze este de 20% - acesta este cel mai mare nivel din 2013 până în prezent. În același timp, însă, puțini fac demersuri concrete pentru a părăsi țara. Doar 1% dintre respondenți sunt ferm hotărâți să emigreze și lucrează deja la colectarea documentației necesare.
Conform datelor sociologice, majoritatea tinerilor ruși vor să emigreze. Aproape jumătate dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (48%) au o astfel de intenție, la fel ca fiecare al treilea rus din grupa de vârstă între 25 și 39 de ani. Rușii mai în vârstă sunt mai puţin interesaţi să locuiască în străinătate. Doar 7% dintre respondenții cu vârsta peste 55 de ani ar părăsi Rusia.