Pe insula Cangurilor din Australia, cercetătorii care studiază o varietate de specii de animale au descoperit o colonie de furnici Polyrhachis femorata. Aceștia au crezut inițial că această colonie era moartă până când unul dintre membrii săi s-a mișcat ușor.
Multe specii de animale, inclusiv insecte, șopârle, păsări și mamifere, au fost observate că folosesc mecanismul de apărare bine documentat de a se preface că sunt moarte, denumit și thanatosis sau imobilitate tonică. Deși unii dintre acești actori naturali sunt mai pricepuți decât alții în a se preface morți, toți par să facă aluzie la această tactică defensivă specifică la nivel personal.
Furnici care se prefac moarte pentru a supraviețui
Dar, în ceea ce mulți cred că este o premieră mondială, un grup deoameni de știință a descoperit o colonie de zeci de furnici care, atunci când erau amenințate, se prefăceau toate că sunt moarte în același moment. Și toate își făceau rolul atât de strălucit - pozând în moduri ciudate și rămânând nemișcate împreună - încât echipa era sigură că toate erau moarte.
Potrivit profesorului asociat S. „Topa” Petit, „mimetismul a fost perfect”. „Toate aceste furnici moarte se aflau în interiorul cutiei când am deschis-o. Apoi, una dintre ele a făcut o mică mișcare. Cunoaștem doar câteva specii de furnici care prezintă acest tip de imobilitate defensivă la indivizi sau la anumite caste; nu avem cunoștință de alte cazuri în care acest lucru a fost observat la nivelul unor colonii întregi.
Pe Insula Cangurilor, cercetătorii inspectau cutiile de cuiburi pentru lilieci și posum pigmeu, când au dat peste una care conținea ceea ce părea a fi un număr mare de furnici moarte. A fost o performanță de Oscar și, în încercarea de a afla mai multe despre această tehnică, a fost repetată de mai multe ori în laborator. Deși echipa recunoaște că nu va merge întotdeauna la fel de bine ca prima dată, aflarea momentului în care trebuie să înscenezi o moarte va fi o provocare.
Ce au descoperit cercetătorii
Anumiți indivizi din anumite cutii care conțineau colonii de Polyrhachis femorata au încetat să se mai miște după un timp, în timp ce alții nu. „Este o provocare să identificăm factorii declanșatori ai acestui comportament”, a continuat profesorul Petit.
Teoria conform căreia strategia de semnalizare a morții la nivelul întregii colonii este un mecanism de autoapărare ridică posibilitatea ca aceasta să funcționeze mai bine în coloniile de furnici mai mici, datorită probabilității mai mari ca fiecare membru al coloniei să rămână nemișcat la un moment dat. Un singur „actor rău” ar putea însemna o catastrofă pentru întreaga colonie.
sursa: odditycentral.com