Evenimentul Zilei > EVZ Special > Execuție la Antena 3, după modelul Realitatea. Oana Stancu către Ludovic Orban: ”Cred că nu sunteţi şantajat cu DNA-ul, care vi-l flutură pe la nas pe Nelu Iordache”!
Execuție la Antena 3, după modelul Realitatea. Oana Stancu către Ludovic Orban: ”Cred că nu sunteţi şantajat cu DNA-ul, care vi-l flutură pe la nas pe Nelu Iordache”!

Execuție la Antena 3, după modelul Realitatea. Oana Stancu către Ludovic Orban: ”Cred că nu sunteţi şantajat cu DNA-ul, care vi-l flutură pe la nas pe Nelu Iordache”!

Sub ochii umbroși ai lui Mihai Gâdea, luni seară, la ”Sinteza zilei”, jurnalista Oana Stancu l-a executat ca la carte pe Ludovic Orban, prezent în studio. Se pare că se rupe lanțul de iubire dintre Antena 3 și liberali sau că Oana Stancu a luat pe cont propriu lupta cu fățărnicia politică, afișată de PNL în raport cu colegii pătați din PDL și PNL, dar și cu Traian Băsescu. Pe acesta din urmă, liberalii prezenți în tocșouri îl toacă sistematic, găsindu-l vinovat de toate relele din aproape orice domeniu.

Pe parcursul dialogului inchizitorial dintre Oana Stancu, de-a dreptul dezlanțuită, și Ludovic Orban, ceilalți invitați (Bianca Nae, Pavel Abraham, Răzvan Savaliuc, Ionuț Cristache și Mugur Ciuvică) au fost ca peștii în acvariu. Nici măcar Gâdea n-a avut intervenții notabile, lăsându-l pe Orban să fie tăvălit. Scena a fost asemănătoare cu cea de la Realitatea, și ca număr și ca idee regizorală, doar că Orban n-a reușit să fie nici măcar un puiuț de Băsescu în fața Oanei Stancu. Citiți transcrierea, căci merită, și vom vedea curând care va fi urmarea: vor mai veni liberalii din NOUL PNL la Antena3?

Mihai Gâdea: Urmăriţi „Sinteza zilei” doamnelor şi domnilor, o ediţie puternică aş zice şi prin controverse şi prin dezvăluiri şi ca impact emoţional. O să las ca să terminăm controversa dintre doamna Stancu şi domnul Orban. Te rog, Oana.

Oana Stancu: Pe durata pauzei publicitare domnule Orban, mi-a transmis un om din acest sistem judiciar din România, care şi-a purtat cu onoare haina şi o poartă în continuare, că cel care a condus acest domeniu, domnul ministru Predoiu a fost amendat de Curtea de Conturi, apropo de disputa noastră cu doamna Bica, pentru că şi-a delegat şi competenţele pe care nu putea să şi le delege doamnei Bica. Slavă Domnului că mai avem Curtea de Conturi din România! Cât priveşte felul în care dumneavoastră, sigur probabil că aşa înţelegeţi, după această fuziune ruşinoasă între PNL şi PDL, autorul tuturor deja crimelor care s-au produs în România în aceşti ani din punct de vedere economic, din punct de vedere moral, din punct de vedere social, nu am să înţeleg niciodată de ce pe cei care populaţia i-a trimis în afara oricărei decizii, prin voturile pe care le-au primit, vă aduc aminte că nici unul nu a intrat în Parlament de pe locul unu, au intrat de pe doi, de pe trei, de pe patru, populaţia nu i-a mai vrut domnule Orban, dumneavoastră aţi decis ca să intraţi alături de ei, alături de mizeriile lor, de hoţiile lor, să staţi astăzi lângă Ialomiţianu, lângă Predoiu, lângă doamna Vass şi soţul său cu firma de evaluări de la ANRP, lângă Cristina Trăilă care a condus ANRMAP-ul, lângă Boagiu, hoaţa hoaţelor, aţi decis să intraţi alături de ei, iar astăzi, ce se întâmplă domnule Orban din păcate? Un om ca dumneavoastră, care nu are după o carieră în politică a trece în dreptul numelui lui astfel de mizerii, ce faceţi, îi apăraţi? Ce se întâmplă în al doilea rând! Se extinde lipsa lor de decenţă faţă de acest popor, de corectitudine, de morală, se extinde şi  asupra dumneavoastră, pentru că cea care vă conduce astăzi şi care vorbeşte de cazul Şova este ea însăşi în situaţia de a explica faptul că a făcut aceleaşi şi aceleaşi lucruri. De aceea mi-aş dori, domnule Orban, foarte mult, să nu mai faceţi asta, să ne aburiți. Sunt puţini din vechii liberali care au rămas în momentul acesta în politică cu un nume. Mi-aş dori foarte mult să-l păstraţi pe al dumneavoastră şi mi-aş dori să cred că nu sunteţi şantajat în momentul ăsta cu DNA-ul, care vi-l flutură pe la nas pe Nelu Iordache. Mi-aş dori foarte mult să nu fie cazul.

Ludovic Orban: Despre fluturatul lui Nelu Iordache, nu DNA-ul flutură, ci Corpul de control al primului ministru, care după ce a efectuat o anchetă la Compania Naţională de Autostrăzi, din dispoziţia premierului a extins acea anchetă şi a introdus nişte elemente care să mă vizeze pe mine, care nu au absolut niciun fel de fundament. În ceea ce priveşte poziţia pe care o am faţă de colegii mei actuali ai PNL, este o poziţie normală. Noi am făcut această fuziune pentru că era un an prezidenţial, pentru că trebuia echilibrată scena politică după ce PSD a fagocitat prin Gabi Oprea şi prin toate celelalte elemente care îi stau la dreapta lui Victor Ponta, după ce au stat la dreapta lui Traian Băsescu, în acea frumoasă perioadă la care faceţi referire. Pe de altă parte, noi am fuzionat cu un PDL care  s-a rupt, în mare parte de Traian Băsescu. Sigur, nu pot să spun că toţi cei care sunt astăzi colegii mei în PNL…

Oana Stancu: Boagiu, Videanu. Vă mai dau.

Ludovic Orban: Videanu nu mai este membru al PNL.

Oana Stancu: După ce l-a luat Parchetul!

Ludovic Orban: L-a luat Parchetul.

Oana Stancu: Eu mă opresc. Eu nu fac politică în locul dumneavoastră şi nu pot avea nici obraz în locul dumneavoastră. Poporul ăsta are o vorbă veche, domnul Orban: Spune-mi cu cine te aduni, ca să-ţi spun cine eşti! Este treaba dumneavoastră cine sunteţi.

Ludovic Orban: Doamna Stancu am să vă dau un răspuns, care sunt convins că nu este un răspuns care să mă favorizeze, dar nu întotdeauna te poţi asocia cu toţi oamenii cu care doreşti să te asociezi. În politică, în momentul în care faci o fuziune cu un partid politic, trebuie să iei şi persoanele cu care ai afinităţi, le respecţi şi alte persoane cu care nu eşti neapărat în… nu rezonezi ca şi frecvenţă. Pe de altă parte, vă mai spun că această fuziune este cea care a condus la rezultatul alegerilor prezidenţiale. De când Klaus Iohannis este preşedintele României vedeţi că nu mai există persoane care să beneficieze de imunitate în faţa anchetelor penale, vedeţi foarte clar, nu mai există un sistem…

Mugur Ciuvică: Ba vedem o groază! Doar că sunt unii puţini diferiţi faţă  de ăia care beneficiau până acum.

Ludovic Orban: Mai înainte doamna Stancu a vorbit de domnul Videanu. Uite că domnul Videanu nu a beneficiat de niciun fel de imunitate în această speţă.

Mugur Ciuvică: Dar sunt alţii care au beneficiat.

Ludovic Orban: Ştiu că v-aţi dori dumneavoastră să fie mai mulţi cei care să fie anchetaţi, dar poate…

Mugur Ciuvică: Toţi ăia de care zic tot colegii dumneavoastră, că au luat şpăgile şi s-au dus la partid şi au cumpărat geci de la firma…

Ludovic Orban: Colegii care au făcut acele declaraţii au urmat-o pe Elena Udrea: Pinalti, Gabi Sandu şi toţi ăştia, au urmat-o pe Elena Udrea care s-a dus după Traian Băsescu, după ce Blaga a câştigat, împotriva voinţei lui Traian Băsescu, conducerea PDL.

Oana Stancu: Vă rog răspundeţi-mi, care este răspunderea politică a PNL care şi-i asumă pe fostul premier Boc, că e la dumneavoastră, nu a trecut la Udrea, pe fostul ministru de Finanţe…

Ludovic Orban: Domnul Boc vă readuc aminte că a susţinut campania lui Elena Udrea.

Oana Stancu: Nu mă interesează ce a susţinut. L-aţi dat afară din partid?

Ludovic Orban: Nu l-am dat. Trebuie să dai pe cineva afară din partid când e efectiv în partid.

Oana Stancu: Nu l-aţi dat, deci vi-l asumaţi. Politica financiară a domnului Ialomiţianu, v-aţi asumat-o.

Ludovic Orban: Care e problema cu domnul Ialomiţianu?

Oana Stancu: Vă spun imediat. Banii ăia daţi la ANRP, miliardele multe, când toată lumea ştia că de acolo se scurg către Neluţu Oltean şi Crinuţa Dumitrean, către Sergiu Diacomatu, către Cocoş şi mafioţii lui, către Stelu, către firmele de evaluare printre care cea a soţului doamnei Vass, care doamna Vass era creierul financiar al guvernării Boc şi consiliera domnului Boc, e în partid la dumneavoastră. Hoţiile de la Transporturi, prin  doamna Boagiu şi apoi prin domnul Nazare, sunt în momentul acesta asumate politic şi este răspundere pentru ele. Spuneţi-mi care, şi eu în clipa aceea zic: n-am văzut-o eu, stimaţi telespectatori!

Ludovic Orban: Doamna Stancu, dacă aveţi răbdare să mă ascultaţi aţi fi fost atentă la ceea ce am spus.

Oana Stancu: Care e răspunderea?

Ludovic Orban: Există categoriile de răspundere, care sunt politice, administrative şi de natură penală. Dacă cineva a săvârşit o faptă, trebuie să răspundă. Individual. Pentru fapta care a fost săvârşită. Pe de altă parte, nu pot să accept modul în care dumneavoastră încercaţi să puneţi în cârca PNL de astăzi, lucrurile care s-au întâmplat în timpul guvernării Boc.

Oana Stancu: Şi cu ăia care au pregătit mai pregătiţi astăzi o guvernare. Cu aceeaşi oameni care au deja lucrurile repetate, cu aceeaşi oameni care au pregătit, au gândit marea crimă din 2010. Tăierea salariilor, creşterea TVA-ului, omorârea economiei româneşti, ca să facă ei hoţiile astea inimaginabile. La Hidroelectrica, la retrocedări, în spitale. Ce nu au furat oamenii ăştia? A fost cu premeditare, domnule Orban. Şi cu aceşti criminali economici, sociali şi morali, staţi astăzi şi mai pregătiţi o guvernare. Dumnezeu să ne păzească!

Ludovic Orban: Stimată doamnă, depăşiţi orice fel de măsură acceptabilă. Nu puteţi să vorbiţi despre nişte oameni care, unii dintre ei poate şi-au făcut… Criminali economici şi sociali, mi se pare chiar o exagerare şi mi se pare reflectarea unei patimi care nu vă caracterizează… (…)

Oana Stancu: Ba tocmai, cu foarte multă patimă. Ştiţi de ce patimă? (…) Pentru că oamenii ăştia extraordinari de lângă dumneavoastră, pe care nu ştiu dacă aveţi puterea să-i priviţi în ochi, când sunt victimele acestui regim, pe care acum încercaţi să-l puneţi în cârca unui singur om. De aceea revolta şi patima mea. Că de la dumneavoastră nu accept aşa ceva, domnule Orban. Nu încercaţi să spuneţi oamenilor că Băsescu a făcut, ăştia sunt vinovaţi eventual că de frica lui s-au supus. Nu, domnule Orban. A fost un sistem şi dumneavoastră ştiţi bine asta! Că-l ştiţi pe Băsescu de când eram şi eu în presă şi i-aţi fost adversar tot timpul, aţi fost viceprimar la Capitală, ştiţi foarte bine ce sistem a înrădăcinat acest individ diabolic acolo. Dar nu a fost singur şi nu este corect în momentul ăsta, pentru că Băsescu astăzi este la pământ şi-l mănâncă şi corbii lui, să spuneţi – unul singur este! Nu, domnule Orban. Trebuie să plătească toţi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: