Execuția fraților Micula lasa fără bani primăriile. Ce au decis Orban și Cîțu

Execuția fraților Micula lasa fără bani primăriile. Ce au decis Orban și Cîțu

După ce Romatsa s-a trezit cu conturile blocate fiindcă Guvernul trebuie să plătescă fraților Micula suma de 278 de milioane de euro, altă năpastă în legătură cu această despăgubire s-a abătut asupra primăriilor.

Banii respectivi ar fi micșorat semnificativ bugeul alocat primăriilor din toată țara.

În acesta situație alarmantă, s-a avansat ideea că Guvernul ar putea opera o a treia rectificare bugetară în acest an dacă nu se găsesc soluţii pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare a primăriilor în condiţiile în care statul trebuie să onoreze datoria de sute de milioane de euro către oamenii de afaceri din Oradea, care sunt și cetățeni suedezi.

Ministrul de finanţe Florin Cîţu a făcut o declarație în acest sens, înaintea ședinței de guvern de vineri după-amiaza.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Încerc pe cât posibil să evit a treia rectificare bugetară. Vom avea o decizie astăzi (n.r. vineri). Dacă nu găsim altă soluție, da, cheltuielile funcţionale pentru primării sunt într-o situaţie disperată. Am avut această plată pentru cazul Micula care a venit dintr-odată, nu am avut ce face, trebuie să plătim acești bani și a dat peste cap tot ce aveam planificat”.

În ședința de guvern, premierul Ludovic Orban și ministrul de finanțe au decis ca plata către frații Micula să se facă din Fondul de rezervă al statului.

Reamintim că statul român a fost condamnat la New York să platească fraților Micula câștigul pe care l-ar fi realizat, dacă România nu era membră a Uniunii Europene. Povestea este din anul 2004 când, UE a pretins României, în cadrul procedurilor de pre-aderare, să anuleze facilitațile acordate investitorilor în teritorii declarate zone defavorizate. Mai mult de jumătate din sumă le-a fost acordată fraților româno-suedezi pentru că ”nu au avut posibilitatea să-și faca stoc de zahar suficient fără taxe vamale”.

Problema nu s-a rezolvat, datoria a început să acumuleze penalități și astfel s-a ajuns la 278 de milioane de euro, fără ca vreun guvern din 2005 încoace să facă ceva.