EXECUTAT SILIT pentru un credit în franci: Banca a luat lunui prahovean casa și bărbatul este încă bun de plată. Avocații vorbesc de clauze abuzive

EXECUTAT SILIT pentru un credit în franci: Banca a luat lunui prahovean casa și bărbatul este încă bun de plată. Avocații vorbesc de clauze abuzive

O familie din Ploieşti care are credit în franci elveţieni şi-a pierdut casa întrucât nu şi-a mai putut achita ratele şi, mai mult, are în continuare datorii către bancă, scrie Mediafax.

D. M., din Ploieşti, a contractat împrumutul în valoare de 67.000 de franci elveţieni în anul 2007, atunci când francul valora 1,8 - 1,9 lei, şi şi-a cumpărat un apartament cu două camere în Ploieşti, rata lunară pe care trebuia să o achite băncii fiind, la acea vreme, de 800-900 de lei. Bărbatul a fost executată silit, iar banca a încasat 100.000 de lei.

Deşi a rămas fără casă, datoriile bărbatului către bancă nu s-au stins, iar creditul contractat în urmă cu opt ani îl va urmări în continuare întrucât mai au încă de plătit pentru a-l achita în totalitate. Practic, banii încasați prin vânzarea casei nu au stins creditul.

Cum se explică situația bărbatului

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă debitorul (consumatorul) unei obligaţii de plată nu mai reuşeşte să îşi achite obligaţia, iar garanţia plăţii este constituirea unui drept de ipotecă în favoarea creditorului (banca) asupra unui bun imobil al debitorului, atunci creditorul apelează la executarea silită imobiliară ", spune avocata.

”Dacă banca îţi ia casa nu se stinge datoria. De exemplu, dacă ai de restituit băncii trei miliarde de lei vechi din creditul contractat, iar casa vândută valorează un miliard de lei, rămâi dator două miliarde de lei. Şi banca te urmăreşte toată viaţa, până îţi plăteşti”, spune și avocata Greti Mihulescu.  

„De aici pleacă clauza abuzivă - că am contractat nişte bani şi mă pui sa returnez peste 20 la sută. Banca, atunci când a instituit garanţia, un apartament era o garanţie valabilă. După ce piaţa imobiliară a scăzut, apartamentul nu a mai prezentat o garanţie şi banca ar fi trebuit să-şi pună şi alte garanţii în afară de asta”, explică avocata.