Executat cu legea în mână. Cazul bolnavului psihic împușcat de polițiști

Executat cu legea în mână. Cazul bolnavului psihic împușcat de polițiști

Cel împușcat, Alexandru Gâzdac, se afla în evidența Secției 5 Poliție, fiind cunoscut cu afecțiuni psihice.

Bărbatul a fost împușcat fără a se folosi alte mijloace de imobilizare, precum spray lacrimogen sau electroșocuri. Nu a fost chemat un negociator, psiholog care să îl determine să renunțe la atitudinea violentă.

În plus, polițiștii trebuie să acționze conform legii.

De exemplu, Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor precizează în ce condiții se face uz de armă: „Pentru imobilizarea sau reținerea persoanelor cu privire la care sunt probe ori indicii temeinice că au săvârșit o infracțiune și care ripostează ori încearcă să riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pot pune în pericol viața ori integritatea corporală a persoanei” sau „împotriva acelora care atacă persoanele învestite cu exercițiul autorității publice sau cărora, potrivit legii, li se asigură protecție”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Legea 192/2019 prevede, că polițiștii pot folosi, gradual, forța fizică, procedee de autoapărare precum și mijloacele de autoapărare din dotare, precum „cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare; arme albe şi de foc”. Legea precizează, însă, că „folosirea mijloacelor de constrângere nu trebuie să depăşească, prin intensitate şi durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei”.

Important de știut este și faptul că „folosirea mijloacelor de constrângere se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor legale ale poliţistului. În situaţia unei acţiuni violente iminente îndreptate împotriva poliţistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă”.

Doar așa, spune legea, „folosirea mijloacelor de constrângere în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea civilă a poliţistului pentru pagubele produse”.

După cele întâmplate, secretarul de stat în MAI, chestorul Bogdan Despescu, a spus că „nu vom ezita să folosim toate mijloacele din dotare”...