Mizeria Antenei 1, bătută de viața amoroasă a lui Pițurcă | VIDEO
- Anca Simionescu
- 14 februarie 2012, 18:58
Chiar dacă „Un show păcătos” a prezentat înregistrarea video cu Emil Boc ca fiind „Cel mai mare scandal din ultimii 20 de ani!”, Antena 1 nu a reușit să depășească nici de această dată concurentul direct cu care împare studiourile de la Romexpo, Cancan TV.
582.000 de telespectatori au urmărit emisiunea mondenă de la Kanal D ce a avut-o invitată luni seara pe Victoria Blohina, femeia care a avut o relaţie de 16 ani cu selecţionerul României. Dezvălurile fostei balerine din Lituania au făcut ca emisiunea de la Kanal D să depășească aseară „Un show păcătos”. Astfel, Kanal D a obținut un rating de 2,8, cu 9,1 share (cota de piață), iar Antena 1 2,6 rating cu 8,5 share.
Înregistrarea video “pirat” cu Emil Boc dezbrăcat în vestiarul unei săli de sport vine la trei zile după ce statisticile au demonstrat că în prima lună a anului, “Cancan TV” a depășit, ca medie de audiență, „Un show păcătos”. În ianuarie, cu o medie de 268.000 de telespectatori, “Cancan TV” a fost peste concurentul direct care nu a reuşit să strângă decât 191.000 de persoane din mediul urban. Mai mult, în luna februarie, CancanTV a avut audiențe și de peste jumătate de milion de telespectatori medie pe minut. „Sunt dezamăgită de ce a ales o televiziune din România să facă. Mă refer la emisiunea cu asistente de azi noapte a Antenei 1. Am vorbit azi cu foști colegi din presa care mi-au spus că nici ei nu se simt reprezentați de o astfel de manieră de a face televiziune... că jurnalism nu se cheamă. Nu credeam că se poate coborî atât de jos pentru rating”, a scris pe profiul său de pe Facebook purtătorul de cuvânt a Guvernului, Ioana Muntean.
Prin difuzarea înregistrarii video cu Emil Boc, „Un show păcătos”, emisiunea Antenei 1, poate fi acuzată că încalcă art. 30, 32(2), 33(3), 34, 35 și 36 din Codul audiovizualului.
Surse avizate au dezvăluit că CNA-ul s-a sesizat în acest caz. „În urma sesizărilor primite de la telespectatori se va întocmi un raport de monitorizare. Analiza se va face din perspectiva încălcări dreptului la propria imagine. Dacă raportul va fi avizat și de departamentul juridic îl vom lua în discuție în ședința de joi”, a spus pentru EVZ Răsvan Popescu, preşedinte al CNA. ART. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
ART. 32 (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.
ART. 33 (3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.
ART. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) Este interzisă difuzarea imaginii sau vocii persoanei aflate într-un spaţiu privat, fără acordul scris al acesteia. (3) Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal.
ART. 35 Este interzisă difuzarea convorbirilor ori a imaginilor înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care înregistrările astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes public justificat.
ART. 36 Înregistrările audio şi/sau video destinate programelor de divertisment, inclusiv cele cu camera ascunsă, nu pot fi difuzate decât cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii: a) persoanele care au făcut obiectul filmării/înregistrării să îşi dea acordul scris pentru difuzare; b) să nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc.