Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Zoe Ceaușescu și Petre Roman, Romeo și Julieta din Cartierul Primăverii? Cum a împiedicat Elena Ceaușescu o idilă ca în filme. Video
Exclusiv. Zoe Ceaușescu și Petre Roman, Romeo și Julieta din Cartierul Primăverii? Cum a împiedicat Elena Ceaușescu o idilă ca în filme. Video

Exclusiv. Zoe Ceaușescu și Petre Roman, Romeo și Julieta din Cartierul Primăverii? Cum a împiedicat Elena Ceaușescu o idilă ca în filme. Video

Miturile despre cuplul prezidențial și despre copiii lor continuă să hrănească imaginația multor români. Despre mezina soților Ceaușescu se știu destul de puține lucruri, însă invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în podcastul Contrapunct EVZ de vineri, colonelul de securitate (r) Dumitru Burlan, știe istoria chiar de la sursă. A fost o perioadă cel care a supravegheat-o pe Zoe Ceaușescu,

Elena Ceaușescu controla cu o mână de fier viața sentimentală a singurei sale fiice, Zoe, a dezvăluit colonelul de securitate Dumitru Burlan în podcastul EVZ Play de vineri. Soția dictatorului dăduse dispoziții ca mezina familiei să fie urmărită la vârsta primelor iubiri.

Cum funcționa filajul pe urmele sensibilei Zoe

Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea a dat detalii incitante despre modul de derulare a operațiunilor de filaj dictate de părinții grijulii pe urmele adolescentei Zoe. Potrivit lui Dumitru Burlan, cât timp s-a ocupat de supravegherea mezinei familiei, sensibila fiică a soților Ceaușescu a avut două idile mai importante, una cu Petre Roman, fiul controversatului Valter Roman, și cealaltă cu un doctor ginecolog din Cluj, pe nume Dan Vincze.

Elena Ceaușescu pleca în filaj pe urmele fiicei

Sursa foto: EVZ

Fiind amândoi odrasle ale demnitarilor comuniști și locuind în același select cartier Primăverii, era inevitabil ca drumurile lui Zoe și Petre Roman să nu se intersecteze mai devreme sau mai târziu. Dumitru Burlan a fost martorul unor întâlniri romantice, dând amănunte savuroase de la una dintre acestea. Invitatul se afla într-o Dacie albă alături de un dispozitiv de urmărire de 12 kilograme.

„ Zoe se afla la Grădina Bordei din parcul Herăstrău, a vrut să o vadă împreună cu Petre Roman. Eu m-am dus cu mașina, cu o Dacie albă și am luat-o pe Elena Ceaușescu într-o misiune de filaj. 15 minute a stat cu mine și s-a uitat la ei, după care a zis că vrea să meargă acasă. Ei se țineau de mână, Petre Roman a luat-o și de gât. Nu am stat cu mașina pe loc, nu voiam să știe că sunt urmăriți”, a declarat Dumitru Burlan. Acesta a mărturisit că, fiind tatăl a 3 copii, a fost impresionat de piedicile pe care mama sa i le punea blândei Zoe, rugând-o la un moment dat să se comporte normal în preajma lui.

„Tovarășa” l-a trimis pe Petre Roman în Franța, înăbușind idila

Chestionat dacă poate aprecia dacă Zoe a fost îndrăgostită de Petre Roman, acesta nu a dat un răspuns categoric, însă trebuie ținut cont că soția dictatorului a făcut tot posibilul ca idila să nu evolueze, dată fiind antipatia sa profundă față de Valter Roman, personaj cu o influență profundă în epoca instalării puterii staliniste în România.

„Elena Ceaușescu nu a vrut să audă de Petre Roman că era fiul lui Valter Roman, care i-a adus pe ruși în țară și nu era văzut cu ochi buni de Elena. L-a trimis la Toulouse, ca să o scape pe Zoe”, a subliniat Dumitru Burlan.

Marea iubire a lui Zoe, un ginecolog ungur

În opinia fostului bodyguard al copiilor familiei Ceaușescu, marea iubire a lui Zoe, care între timp devenise o tânără femeie, a fost un medic ginecologic din Cluj. Deși inițial Elena Ceaușescu a părut să fie de acord cu această nouă poveste de dragoste, fiindu-i prezentat tânărul la mare chiar de către fiica  sa, pe parcurs a devenit ostilă noii idile pe motiv că „are destui unguri în familie”.  În fața acestei noi intervenții brutale în viața sa personală, care a avut un impact nefericit și asupra medicului ungur,  Zoe a avut o reacție de rebeliune neașteptată. A fugit inopinat de acasă, cu un superb Mercedes decapotabil, ajungând tocmai la Sighetu Marmației.

Care a fost sfârșitul tragic al medicului Dan Vincze, precum și detaliile spectaculoasei fugi de acasă a lui Zoe Ceaușescu puteți afla urmărind emisiunea integrală din studioul EVZ-Capital:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro