Vladimir Putin, mesaj către naţiune. O schimbare dramatică în evoluţia războiului din Ucraina este aşteptată în următoarea perioadă. Ca de obicei în momentele istorice, Ion Cristoiu a fost alături de Robert Turcescu pentru a le comenta împreună.
S-a intrat într-o altă dinamică: unii analişti vorbesc despre amplificarea războiului ruso-ucrainean, alţii, din contră, susţin că Rusia caută pacea sau măcar îngheţarea conflictului. Între timp, în regiunile separatiste ucrainene sunt pregătiri intense pentru referendumuri care să consfinţească alipirea acestor teritorii la Federaţia Rusă. Jurnalistul și istoriculIon Cristoiu a venit, ca de obicei, cu o analiză surprinzătoare legată de evenimentele extraordinare la care suntem martori, dar şi participanţi.
Contraofensiva ucraineană, mană cerească pentru țar
În primul rând, Cristoiu a remarcat că în pofida mesajelor transmise de canale de propagandă ca Digi 24, liderul de la Kremlin a avut o poziție fermă la summitul de la Samarkand, unde „i s-a oferit o anumită garanție". Poziție care se regăsește în discursul său de miercuri către națiune.
Chestionat de moderatorul Robert Turcescu cum putem interpreta cu maximă acuratețe mesajele transmise de președintele rus în cel de-al doilea discurs oficial al său de la invazia din Ucraina, reputatul gazetar a observat că e clar vorba de o decizie care a urmat contraofensivei, în care vede „o mană cerească" pentru Putin. În același timp, mutarea Ucrainei a fost folosită de dreapta rusă pentru a exagera eșecul armatei țării, forțându-l cumva pe liderul rus să ia o poziție mai fermă.
„Am avut mereu rezerve față de contraofensiva ucraineană. Așa-zisa fugă a rușilor a fost urmată de o uriașă campanie Putin, de ce nu îi belești? Dacă te uitai la critici, ele erau dinspre dreapta, nu dinspre Navalnîi. (...) Dacă ar fi mers până la capăt, dar el era prudent... Probabil că un timp a mai sperat, să fie mai cu mănuși pentru posibilitatea unor negocieri. S-a lăsat la televiziuni această critică dinspre dreapta, în ideea Putin ești prea bleg. El a ajuns la concluzia că nu mai poate da înapoi".
Cristoiu: Occidentul a favorizat antrenarea întregii Rusii la război
Pe de altă parte, jurnalistul și istoricul Ion Cristoiu a menționat că poziția ambiguă a Occidentului, caracterizară de o mare ipocrizie („îi dai arme lui Zelenski, dar zici că nu ești în război"), a facilitat legătura dintre Putin și popor.
„Rușilor nu trebuie să le umbli la orgoliu, ei se consideră egali cu americanii. Occidentul a lucrat în favoarea unirii lui Putin cu poporul rus. Tot ce s-a întâmplat a favorizat antrenarea întregii Rusii la război. Puteau să fie mai discreți. În post-comunism au fost mai multe intervenții ale americanilor. I-ați văzut pe ruși în Irak dând arme? (...) E pentru prima dată când americanii recunosc că trimit arme. Dacă spui că trimiți arme, rușii văd în asta un război nu cu ucrainenii", a explicat invitatul.
Acesta consideră că miza emoțională a discursului liderului de la Kremlin e evidentă. „E un discurs către națiune cu o valoare maximă pentru poporul rus. Pentru Putin e un moment de mare emoție". Un alt pericol care devine probabil după discurs este arma nucleară. „Să nu subestimăm pericolul. În orice moment poate fi o catastrofă", a conchis Cristoiu.
Emisiunea integrală: