Invitatul special a fost Teodor Baconschi, fost ministru de Externe și erudit în materie de teologie. Acesta a vorbit cu jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea despre mecanismele mai greu de observat ale dramei de proporții istorice prin care trece poporul din țara vecină.
În calitate de fost ministru de Externe și erudit în materie de teologie, Teodor Baconschi a vorbit cu jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea despre mecanismele mai greu de observat ale dramei de proporții istorice prin care trece poporul din țara vecină.
Baconschi: Marea Rusie are un suflet dublu
Motivele invaziei Rusiei în Ucraina au o explicație care ține de moștenirea istorică și de dualitatea marelui stat euro-asiatic, consideră fostul ministru de externe Teodor Baconschi. „Marea Rusie a oscilat mereu între moștenirea ei asiatică și fascinația pentru Eurppa de Vest. Are un suflet dublu, această identitate dictată și de geografia sa euro-asiatică".
Un punct de cotitură al istoriei, de unde provine fără îndoială o altă cauză a agresiunii declanșate în Ucraina, vine din implozia URSS, în urma căreia rușii nu au avut curajul să facă un bilanț al comunismului, cu centru la Moscova, bilanț care trebuia decontat", a specificat invitatul.
Rusia se sufoca
Mai mult, după succederea la putere în urma căderii regimului Elțîn, fostul kaghebist Vladimir Putin le-a indus rușilor ideea că „liberalismul și democrația înseamnă haos și șomaj, deci au nevoie de o mână forte. Contractul social încheiat în prima parte a regimului lui Putin le-a adus rușilor bunăstare. Până la începerea războiului societatea rusă nu mai avea libertăți elementare, Rusia se sufoca. Însă politicile economice ale lui Putin au dat o falsă poziție de mare putere".
Doctrina putinistă îmbină visul imperialist al Marii Rusiei a lui Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare cu perceperea altor țări ca fiind colonialiste, consideră diplomatul.
Propaganda oficială oferă un alibi moral statului
De asemenea, specialistul a explicat că „instrumentalizarea politică a tradiției răsăritene bizantine” a devenit un aliat al statului prin alibiul moral pe care îl pretinde. „S-a revenit și la ideea asta țaristă, în care Biserica era bineînțeles supusă statului, imperiului. (…) Cred că patriarhul Kirill e mai puțin entuziast, dar nu-l auzim. Auzim vocile oficiale din Patriarhia Rusă. Probabil că ei sunt până la un punct îmbătați cu această propagandă.
În creștinism, singurul război just este cel de apărare, ori propaganda lui Putin asta susține. Nu un război de agresiune, un război preventiv pentru că NATO urma să invadeze Rusia, asta e ipoteza oficială. (…) Exact perversiunea de a urmări minciuna propagandei oficiale le oferă și alibiul moral pentru conduita lor”, a mai spus Baconschi.
În aceeeași intervenție, Teodor Baconschi a observat că misticismul cunoscut al poporului rus are o pondere importantă în acest vis de glorie al Marii Rusii. Chestionat de co-moderatorul Mirel Curea cum se explică atitudinea preoților ruși, care dau iconițe soldaților, invitatul a subliniat că este vorba tocmai de acea instrumentalizare politică a tradiției bizantine.
„În primul rând, creierul ortodox rus este format din funcționari ai statului. Statul îi plătește, statul le instalează și softul pe care trebuie să funcționeze”, a explicat fostul ambasador în cadrul podcastului EVZ Play. Paradoxul face însă că practica religioasă cea mai intensă are loc tocmai în țara agresată azi de Rusia, Ucraina, a completat acesta.