Exclusiv. USR-PLUS lucrează pentru preluarea conducerii executive a TVR. Favorit este un jurnalist, agreat și de PSD

Exclusiv. USR-PLUS lucrează pentru preluarea conducerii executive a TVR. Favorit este un jurnalist, agreat și de PSD

Intenția progresiștilor este de a-l susține pe fostul șef al TVR1 agreat de PSD, Gabriel Gherghescu, în viitoarea funcție de Director General al TVR. Noua stângă face cuplu cu vechea stângă. Perdantul de serviciu, PNL.

Jurnalistul Gabriel Gherghescu a fost impus ieri de progresiști în grupul parlamentar de lucru, stabilit de liderii coaliției pentru  modificarea legii 41/1994 de organizare și funcționare a TVR și a Radioului Public (RRA). Deși Gherghescu nu este nici deputat, nici senator. Este în tranzit pe drumul de la cabinetul de europarlamentar al lui Dacian Cioloș, unde figurează drept consilier al liderului PLUS, spre vechiul lui loc de muncă din TVR.

Din două funcții de șefi au răsărit patru. Pentru toate partidele coaliției

Miercuri seară, grupul de lucru, la sugestia liderilor coaliției de guvernare a decis formula de splitare a funcției de conducere centrală similară pentru TVR și RRA, cea de Președinte Director General (PDG) în vigoare de 27 de ani. Concret, din două funcții de PDG au răsărit patru funcții de conducere centrală: două, de Președinte al Consiliului de Administrație (C.A.), unul al TVR și unul al RRA,  și două funcții de Director General, unul la Televiziunea Națională și unul la Radioul Public. Modificarea legii 41/1994 în acest sens aparține PSD care a și depus cu mai mulți ani în urmă un proiect de lege pe care membrii coaliției de guvernare l-au readus acum în actualitate.

“Legislativul” și “Executivul” TVR și RRA sunt votate de Parlament

Directorul General are, practic,  rolul de “premier” al instituțiilor mass-media, iar cel de Președinte al C.A., rolul de șef al “Parlamentului” TVR și RRA. Cele două Consilii de Administrație ale Televiziunii Naționale și Radioului Public au câte 13 membri, aceștia fiind reprezentanți ai partidelor parlamentare, grupului minorităților naționale din Legislativ, Guvernului, Administrației Prezidențiale și ai salariaților celor două instituții mass-media de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grupul de lucru a avansat și două variante de oficializare a candidaților pentru cele patru noi funcții centrale de conducere ale TVR și RRA. Prima variantă, fermă: partidele politice propun câte un reprezentant pentru cele patru poziții, care urmează apoi să fie validați prin vot de plenul comun al Parlamentului.

Funcția de “premier” al TVR și al RRA, cea mai vânată de liderii coaliției

A doua variantă, cu parfum de democrație: plenul comun al Parlamentului votează noii Președinți, nominalizați, ai Consiliilor de Administrației, alături de ceilalți membrii ai  celor două C.A. În total, 26 de persoane. Ulterior, Președinții și membrii C.A. numesc câte un Director General pentru cele două instituții media de stat în urma unei selecții de proiecte de management. Asta, oficial. Practic, cei doi Directori Generali vor fi cei selectați de partide.

Grupul parlamentar de lucru, delegat de șefii coaliției să modifice legea 41/1994 doar în acest punct, este alcătuit din senatorul PNL Viorel Badea, președintele Comisiei de Cultură, Artă și Mass-Media din Camera Superioară, deputatul PNL Gigel Știrbu, senatorul UDMR Turos Lorand și useristul Iulian Bulai, șeful comisiei similare din Camera Deputaților. Gabriel Gherghescu a fost inclus oficial ca membru al grupului fiind trecut pe lista USR-PLUS alături de deputatul Bulai, ca reprezentant al PLUS.

Procedura de demitere a actualilor șefii ai TVR și RRA a demarat ieri

Propunerile grupului de lucru au fost trimise liderilor coaliției care le vor dezbate luni, 22 martie. Procedura privind demiterile șefiilor actuali ai TVR și RRA a demarat deja. Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au dat miercuri după-masă vot negativ Rapoartelor de Activitate ale TVR și RRA. Urmează ca și comisiile parlamentare reunite de cultură, artă și mass-media să respingă în zilele următoare cele două Rapoarte.

În paralel, modificările la legea 41/1994 vor fi dezbătute și votate de comisiile parlamentare de specialitate și, în final, de Legislativ. După votarea de către plenul comun al Parlamentului a respingerii Rapoartelor de activitate ale actualelor conduceri ale TVR și Radio, coaliția de guvernare va demara procedurile parlamentare de instituire a noilor staff-uri prevăzute a fi oficializate până la jumătatea lunii aprilie.

Favoritul USR-PLUS, fost șef al TVR1

Lupta politică pentru noile șefii multiplicate ale mass-media de stat s-a relansat prin modificarea organigramelor TVR și RRA. USR-PLUS revine în jocul pentru o șefie la TVR, parcelând terenul care fusese ocupat în februarie de PNL. Însă mult clamata intenție a progresișilor de a avansa profesioniști independenți politic în funcțiile publice rămâne doar un slogan.

USR-PLUS intenționează, potrivit surselor politice, să îl propună pentru funcția de Director General al TVR pe producătorul și realizatorul TV Gabriel Gherghescu, persoană care a ocupat funcția de director al canalului TVR1 în  perioada 2012-2017, fiind agreat atunci de PSD. Nu este prima dată când interesele USR-PLUS și PSD fac pereche.

De la șefia TVR1 la Dacian Cioloș și acum înapoi la TVR

În 2019, Gabriel Gherghescu (fost realizator al emisiunii Viața satelor) a solicitat conducerii actuale a TVR să i se aprobe detașarea pentru doi ani la cabinetul europarlamentarului Dacian Cioloș, în calitate de consilier al liderului PLUS. Cu câteva zile în urmă, Gherghescu a cerut printr-o adresă Direcției Resurse Umane din TVR încetarea detașării și reîncadrarea sa în TVR începând cu 1 aprilie.

PNL, băgat în corzi de progresiști și de UDMR

Cine pierde și cine câștigă politic din multiplicarea funcțiilor de șefi centrali la TVR și RRA? PNL pare perdantul de serviciu. Calculul lui Ludovic Orban care și-a adjudecat inopinat TVR în luna februarie a fost busculat marți de USR-PLUS și de UDMR. Progresiștii, cărora le revenise RRA la împărțeala politică, cer acum și funcția de “premier” al TVR pentru Gabriel Gherghescu, agreat și de PSD și de Dacian Ciolo ș. Funcția de Președinte al C.A. care este cotată ca fiind mai puțin influentă este împinsă de progresiști, liberalilor.

USR și PLUS, în conflict intern pentru cotrolul RRA

Urmează contra-reacția PNL. Care poate profita de conflictul mai vechi dintre USR și PLUS pentru conducerea RRA, anterior apariției noilor funcții, pentru a-și menține ascendentul în TVR. Dan Barna dorea ca USR să impună șeful la Radio în persoana lui Liviu Popescu, un reprezentant al Big Pfarma în România, în timp ce Dacian Cioloș urmărea ca PLUS să-și asume șefia în cauză prin Gabriel Basarabescu, membru în C.A. al RRA din partea salariaților.

În joc se află și UDMR, care vizează de asemenea o funcție de influență în TVR sau la RRA. Dar și la CNA. Reîmpărțirea între cele patru partide ale coaliției, PNL, USR, PLUS și UDMR a celor patru noi funcții centrale în TVR și RRA a resetat jocul de putere pentru controlul mass-media de stat.

TVR, necesar USR-PLUS pentru a crește politic și electoral

Liderii USR-PLUS au o nevoie imperioasă de TVR prin comparație cu PNL și UDMR. Televiziunea publică pătrunde cu multele ei canale în tot spațiul național, de la București până în cel mai mic cătun. Din țară până în Republica Moldova, unde peste un milion de persoane au drept de vot în România pentru că dețin dublă cetățenie. TVR pătrunde inclusiv în casele milioanelor de români din diaspora.

De la partid zonal, progresiștii vor ca prin TVR să ajungă partid național

Progresiștii au un consum politic redus la nivel național. Votanții lor sunt comasați doar în câteva din marile orașe ale țării, iar în diaspora, împart voturile cu PNL. Scorul modest obținut în 2020 de USR-PLUS la alegerile locale, de 7%  și la alegerile parlamentare, de 15% probează această ambiție a lor. În acest context, TVR a fost și a rămas o țintă constantă de strategie politico-electorală a progresiștilor. Și, probabil, o sursă de influență politică prin care aceștia să-și întrețină relațiile de parteneriat politic de rezervă cu PSD.

CITIȚI ȘI: Exclusiv EVZ. Liderii coaliției au amânat numirile la TVR și Radio. Depolitizarea lor nu intră în discuție