Exclusiv. Unitatea ultrasecretă a Rusiei care putea sabota Nord Stream. Dezvăluirile col. (r) Tudor Păcuraru. Miza enormă a războiului hibrid

Sursa foto: Kremlin

Exploziile care au afectat conducta Nord Stream 2 adaugă un vector foarte important componentei economic-energetică a crizei continentului european, aflat în prag de iarnă. Aceste două noi elemente deschid și noi perspective cu privire la evoluția viitoare a unei situații deja grave. Despre toate aceste amenințări a discutat Tudor Păcuraru, fost șef al unui important compartiment de analiză-sinteză al SRI, într-un podcast EVZ Play, cu Dan Andronic și Mirel Curea.

Gazoductul Nord Stream 2, ce s-a întâmplat de fapt

„Patru accidente succesive, câte două, câte două, este clar că avem în față un act de sabotaj. Nu cred că este terorism, cred că este război hibrid. Război hibrid înseamnă că nu se duce numai pe terenul de luptă și doar prin mijloace militare, ci și prin mijloace mediatice, economice și are o puternică componentă mediatică și psihologică. Acesta este echivalentul primei lovituri de intimidare la adresa UE, lucrurile sunt știute de NATO.

Stoltenberg a spus că există răspunsuri adecvate, ei așteaptă niște dovezi, nu vor să se arunce ca FSB-ul cu fiica lui Dughin. Marți vor trimite echipe acolo pentru probe de analiză și vor afla de unde vin explozibilii. Rusia studiază această acțiune din 1971. Studiau modul în care puteau fi sabotate cablurile de comunicații submarine. Credeți că ce se întâmplă acum cu Nord Stream este sfârșitul? Nu, este începutul.

Acum știm de ce cădeau de la geam responsabilii Gazprom, că nu erau de acord să-și piardă pâinea. Militarii le-au cerut planurile și expertiza tehnică ca să iasă bine fapta, ei au protestat și au zburat pe geam”, a explicat Tudor Păcuraru.

Interesul lui Putin față de conductele norvegiene

Despre jocul lui Putin prin intermediul conductelor norvegiene, Păcuraru este de părere că acesta (n.r.Putin) „face un act de război psihologic la adresa UE. Și-a pus mâna pe masă și a înfipt un cuțit în mâna artificială pentru a vedea cât de tare îi îngrozește pe europeni.

Explozia conductelor norvegiene ar fi un act de război, NATO s-ar afla într-un război dechis cu Rusia. Știm din ce cauză s-a certat cu președintele chinez Xi Jinping care i-a zis să se liniștească. Ei au echipamentul și unitățile militare formate din 1976, proiectul 1851.1(...). Ei se pregătesc de mult, a fost de părere fostul colonel.

Interesul lui Biden legat de blocarea Nord Stream 2 și  blocarea conductelor din nord

„A și făcut-o în sensul că (Biden n.r.) a exercitat presiuni politice asupra Germaniei care a înghețat proiectul, nu i-a dat avizul. Marți, miercuri, vor fi scafandri, specialiști FBI care vor lua probe. Există interese, nu se duc doar americanii acolo. Se va ști ce fel de explozibil e, de unde provine, susține Păcuraru.

Dan Andronic: Câtă încredere mai poți avea în această experiză având în vedere interesele actorilor?

„Sunt trei țări diferite cu interese diferite. În cazul în care SUA a sabotat un proiect în care UE a băgat 5 miliarde de euro, se rupe NATO. Credeți că SUA ar risca asta? Toată propaganda este a dnei. Margarita Simonian, cea care a pus la punct și operat sistemul Russia Today și în momentul în care l-au închis occidentali își face show-ul la principalul canal al televiziunii de stat din Rusia” a răspuns fostul colonel SRI.

„Acum trebuie să pătrunzi pe șest în două țări care sunt membre NATO. Trebuie să lucrezi niște ore cu un submersibil care să aibă camere de presiune, acolo s-a lucrat cu scafandrii la 70-80 metri adâncime. Se lucrează cu amestecuri heliox și ar putea lucra ore întregi, s-a lucrat cu cameră de decompresiune. Care sunt statele care pot aduce acolo astfel de camere? Statele Unite și Rusia. Niciun alt stat sau entități private nu poate.

Submarinele actuale AC 21 și AC 35 cu baza la Sankt Petersbourg, faimoasa unitate 46, sunt nave de mici dimensiuni, 1.000 de tone, 40 de metri lungime, capabile de scufundări la 1.000 de metri cu reactor atomic de 10MW. Cine are tehnica asta? Americanii și rușii. Altă metodă de distrugere (a gazoductelor n.r.) nu este”, a adăugat acesta.

„Au explodat câte două, două în zona suedeză de interes economic exclusiv și două în zona daneză”

„Au explodat câte două, două în zona suedeză de interes economic exclusiv și două în zona daneză, au explodat la o distanță de 17 ore ceea ce a arătat că s-a lucrat. Dacă ar fi o navă de suprafață care se oprește acolo câți oameni ar fi aflat? Sute de oameni. Dacă era o navă de suprafață era urmărită.

Sunt unități secrete care țin de Spetsnazul mărilor, specialiști numiți hidronauți, care pe livretul lor militar nici nu pot scrie unde și-au făcut serviciul. Asta era misiunea lor, să bage sisteme de ascultare pe cablurile transatlantice, în caz de război să le detoneze, este știută din 1971 când s-a pus pe foaie primul proiect de acest gen”, a fost de părere invitatul.

Se pot repara acele gazoducte?

Întrebat dacă există vreo posibilitate ca acele conducte să fie reparate, fostul colonel este de părere că „este aproape imposibilă” o reparație. Totodată este de părere că rușii sunt convinși că nu vor fi descoperiți.

Este aproape imposibilă. Ei când au pus-o (conducta n.r.) au montat la suprafață segment cu segment, acum trebuie să detașeze segmenții și să îi înlocuiască în condițiile subactivatice. Pe interiorul conductei presiunea este mult mai mare, la fel și grosimea oțelului.

Presiunea acolo este mare, este de ordinul a zecilor de atmosfere, d-asta gazul izbucnește atât de tare. Vor trebui evacuate mii de tone de apă sărată de pe conducta aceea, cum eviți coroziunea? Spălarea conductei ar dura luni de zile. Ce să faci? Bagi iarăși 500 de milioane? Eu cred că ei nu vor fi descoperiți (rușii n.r.). Ei au venit cu novichock în MB și au crezut că nu vor fi descoperiți. E un aspect de nerușinare din părerea mea.

Dan Andronic: După un asemenea incident mai urmează ceva, în teoria conflictului se escaladează. Cine dă scaunul în cap acum, ce îns o reacție viitoare?

„În momentul de față pokeristul care a pierdut miza este Putin, toată lumea se așteaptă să scoată din mânecă un pistol să-și împuște partenerii și după să iasă pe geam. Ați văzut că NATO are răspunsuri calme la fiecare situație, se fac simulări pe diverse scenarii și se elaborează planuri de contingență, de reacție la o situație dată. În momentul de față ministerul de Externe român, ca Departamentul de Stat sau MAE polonez, a cerut să se retragă cetățenii naționali din Rusia. Asta înseamnă că SUA, Polonia și România sunt în prima linie. Încă de pe data de 16 septembrie flota a șasea face exerciții de desfășurare de rachete anti-rachetă undeva în estul Europei, nu se știe unde, și sunt de ultim trăsnet”, a răspuns invitatul.

Va exista o lovitură a Rusiei împotriva NATO? Scenariul gambitului

„Împotriva unor baze logistice cu personal NATO. Bazele din România sunt mai puțin deranjante, pe ei îi deranjează baza de Liov, care este aproape de granița cu Polonia și intrăm în scenariul Gambit, studiat încă din 2016 și 2017.

Au avut loc două simulări la nivelul National Security Council, în ultimii ani ai mandatului Obama. Ele s-au concentrat pe o situație: dacă Rusia încolțită efectuează o lovitură asupra unei baze de după hotare cu militari NATO. Adică ce s-ar întâmpla la Liov. Una dintre simulări s-a închis cu un răspuns convențional masiv împotriva capabilităților rusești, iar a doua simulare, care a avut loc o lună după, și știm de la comentatorii americani, în special Robert Kaplan, s-a axat pe posibilitatea unui gambit. Adică a existat o ripostă a NATO împotriva Belarus. De ce?

S-a evocat în 2017 posibilitatea ca Rusia să nu atace de pe teritoriul propriu, să atace de pe teritoriul republicii Belarus Ucraina, caz în care acționează printr-un proxi, expune Belarusul. De ce bagă acum 20.000 de militari în Belarus, de ce i-au promis un Lukashenko arme nucleare? De ce nu a fost entuziasmat (Lukashenko n.r.) despre întâlnirea de la Soci de pe 25-26 septemrbie? Putin i-a zis o chestie, eu citez acum din chestiuni neverificate, rușii nu au spus că au discutat asta, dar Putin i-a spus că va recunoaște cele patru regiuni ale Ucrainei și le va anexa la Federația Rusă. Războiul Ucrainei pentru eliberarea acestor raioane ar institui agresiune împotriva Rusiei, motiv pentru care Belarus va fi obligat să intre (în conflict n.r.), având în vedere tratatul militar cu Rusia, împotriva Ucrainei”, a conchis fostul colonel SRI Tudor Păcuraru.