Rodion Cămătaru, fostă „Gheată de Aur”, a fost surprins de evoluția modestă pe care a avut-o FCSB în partida cu rivalii de la Dinamo
Dinamo - FCSB a semănat într-o oarecare măsură cu derby-ul Dinamo - Steaua de altădată. Au fost nervi, a fost tensiune, atmosferă în tribune și, pe alocuri, și fotbal. „Câinii” au câștigat, surprinzător, cu 2-1, dar meritat după realitatea din teren, una care a arătat o formație „roș-albastră” ruptă în bucăți, fără coerență tactică.
Evz.ro a discutat cu Rodion Cămătaru (61 de ani), fost mare atacant român, om care a jucat în „Unicul Derby”, în a doua jumătate a anilor ‘80, atunci când s-au desfășurat partidele cu cel mai ridicat nivel tehnic din istoria confruntărilor.
„Cami” n-a fost foarte impresionat de ce a văzut duminică seara pe „Arena Națională”, dar apreciază risipa de efort pe care au făcut-o jucători ambelor echipe. În ceea ce-o privește pe Dinamo, Cămătaru crede că fosta sa echipă, pentru care a evoluat în perioada 1986 - 1989 se scufundă, dacă nu apare o minune financiară.
Evz.ro: - Domnule Cămătaru, cu ce impresii ați rămas după derby-ul Dinamo - FCSB? V-a impresionat ceva sau ați fost dezamăgit de nivelul jocului?
Rodion Cămătaru: - Meciul a fost slab calitativ, să recunoaștem, jucătorii nu stăpânesc foarte bine secretele mingii. A fost cam ceea ce s-a putut vedea și în ultimii ani, joc modest, departe de cel din trecut. Însă, partida n-a plictisit, a fost atmosfera care a salvat, a fost tensiune, jucătorii au făcut efort, s-a muncit mult.
- Există vreun jucător care v-a impresionat prin ceea ce a arătat pe „Arena Națională”?
- Mi-a plăcut foarte mult italianul. Diego Fabbrini. Foarte bătăios, foarte prezent, știe jocul, se vede că are calitate. Cred că poate să se descurce și la un nivel mai ridicat.
- Cu ce o ajută această victorie pe Dinamo, exceptând satisfacția de-a învinge o mare rivală?
- Practic, cu mai nimic, lăsând la o parte bucuria de-a câștiga împotriva rivalilor. Calificarea în play-off a fost deja compromisă. Rămân trei puncte, care o vor ajuta să plece cu un alt total, atunci când se va trage linie pentru play-out. Oricum, ținând cont că Dinamo are un lot sub cel al FCSB-ului, succesul este de remarcat. Au fost foarte montați, foarte determinați, și asta nu e puțin lucru. Pe mine m-a surprins neplăcut evoluția celor de la FCSB. Foarte prost s-au prezentat, multe greșeli individuale, au redescoperit ei fotbalul cu vârf fals...
- Cum vedeți viitorul echipei Dinamo, pe termen mediu? Pot salva suporterii clubul printr-o mobilizare financiară?
- Nu, nu cred. Este lăudabilă intenția lor, dar aici nu e Spania, nu funcționează cluburile românești pe modelul socios. Problema e că, după semnalele date de domnul Ionuț Negoiță, trebuie găsite resurse finaciare care să salveze echipa, altfel vine colapsul. Nu vedeți că nu cumpără nimeni? Nu sunt prea optimist.
- FCSB vi se pare o echipă care se mai poate bate la titlu?
- Eu cred că ei au șanse la câștigarea campionatului, chiar și în ciuda prestației modeste din meciul cu Dinamo. Lotul are valoare, sunt jucătorii ăștia tineri, Man, Coman, Tănase, care au sclipiri, care s-au remarcat în destule situații până acum, dar care au o mare problemă: sunt inconstanți. Și în fotbal ai nevoie de continuitate ca să faci ceva, ca să câștigi trofee. Se vor lupta în continuare cu CFR Cluj și Craiova.
- Credeți că vorbăria patronului îi afectează sau au devenit imuni?
- O problemă este că astăzi sunt ridicați în slăvi prea repede și distruși la primul meci prost. Și nu numai de patron, ci și de presă. Apoi, sumele total nerealiste, care se vehiculează în jurul lor, pun presiune. Cum să te aștepți să iei 15-20 de milioane de euro pentru un fotbalist fără ca el să joace în cupele europene, să marcheze goluri acolo, să ajungă măcar în „sferturi”?